Arany Rózsát kapott Győr

Környezetszépítésben is elsők vagyunk

Földvári Gabriella
2022.11.26. 19:30

Országos Arany Rózsa minőségi díjat kapott Győr, a Magyar Turisztikai Ügynökség idén 29. alkalommal meghirdetett „Virágos Magyarország” országos környezetszépítő versenyen. A rangos fővárosi eseményen a díjat Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester vette át.

Mit kell tudni a versenyről?

Az idei megmérettetésre 349 település összesen 452 pályázattal nevezett, a zsűrizést pedig több mint 150 kertész és tájépítész szakember végezte a nyár folyamán. Az Arany Rózsa díj tehát egy igazi szakmai díj, mellyel az évek óta folyamatos győri városszépítő munkát jutalmazta a legmagasabb, országos szinten a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az elért eredményért köszönet a városüzemeltetésben napi szinten részt vevő Győr-Szol Zrt. dolgozóinak a szorgos és lelkiismeretes munkájukért, valamint a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály munkatársainak is. 2014 óta foglalkozom alpolgármesterként ezzel a területtel is, és elmondhatom, hogy évek óta jól teljesítünk. A színvonalat folyamatosan tartjuk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2016-ban Orbán Viktor miniszterelnök különdíjában részesült a város már ezen a pályázaton, azóta is kiemelkedően dolgozunk, s ugyanolyan intenzitással, lelkesedéssel végezzük a munkánkat, s ennek eredményeként most pedig az egyik fődíjat kaptuk meg.

Mivel érdemelte ki városunk a díjat?

Évek óta, így idén is több mint 100 ezer egynyári virágpalántát ültettünk el, és nemcsak a belvárosban, hanem a lakótelepeken is virágosítunk. Az őszi időszakban is közel ennyi télálló növényt telepítettünk. Tíz éve tart a fásítási program, amely szintén hozzájárulhatott a látványos eredményekhez. Évente mintegy ezer fát, cserjét ültetünk el, ez idén is megtörtént. Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére minden Győrben született gyermek után a szülők igényelhetnek egy fát, amit vagy a Győrkőc Ligetben, vagy mindenki a saját telkén ültethet el. A napokban itt telepítettünk mintegy 80 fácskát. Ezeket a növényeket nemcsak elültetni kell, hanem folyamatosan gondozni is, ezért sok helyen automata öntözőrendszereket telepítettünk, mint például a Szent István úton vagy a Szenes Iván parkban Adyvárosban. Fontos, hogy szintén a polgármester javaslatára már védett a Püspökerdő, a marcalvárosi kiserdő és a szentiváni tölgyeserdő is. Megszépítettük, virágosítottuk a körforgalmakat. Megújultak a parkjaink, a Malom liget, a Matáv-játszótér, az Eötvös park; a Bem teret is fejlesztjük, valamint megszépült az adyvárosi tó és környezete, a folyópartok, jövőre pedig elkészül a parkolólemezzel együtt a teljesen megújuló Kuopio park. Ezek mind hozzájárultak a sikerhez.

Miért fontos Győrnek ez az elismerés?

Akár érkezik hozzánk zsűri, akár nem, mindig egyformán tiszta és szép a városunk. Ezt az ide látogató turisták is megerősítik, hiszen rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Más városokkal összevetve kimagasló Győr köztisztasága, a közterületeink minősége, állapota.

A környezetünk szépítését és védelmét továbbra is folytatni fogjuk, s ebben, illetve ennek megőrzésében is számítunk a lakosság segítségére és együttműködésére, hogy továbbra is szép, tiszta, virágos maradjon városunk.

Kapcsolódó témák: #Arany Rózsa | #környezetszépítés | #virág |