Korhű egyenruhában adtak díszszemlét a győri lovas nemzetőrök

Szigeti Sándor Fotó: Ács Tamás
2023.03.15. 14:37

A március 15-ei városi ünnepségnek idén is látványos résztvevői voltak a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz Egyesület lovasai. Korhű uniformisuk az utolsó gombig megegyezik az 175 évvel ezelőttivel, és zászlójuk az 1848-as hadi lobogó pontos másolata.

Az 1848-as győri „nemzeti őrsereg” több mint ezer főt számlált. Gyalogos vagy lovas szolgálatot lehetett adni, megalakulását az a Zichy Ottó kezdeményezte, akinek Győr-Szabadhegyen volt birtoka, ahol máig nevét viseli az utca, amelyben kúriája állt.

A nemzeti őrsereg felállítása már a 12 pont követelései között is szerepelt, és március 16-án országszerte megkezdődött. A civilekből, főként helyi birtokosokból és iparosokból szerveződő nemzetőrség célja a forradalom vívmányainak megőrzése volt.

A győri nemzetőrség egyenruháit a helyi lányok varrták, a fegyvereiket pedig az akkor még békés viszonynak köszönhetően éppen Ausztriából vásárolták. Az áprilisi törvények szentesítése előtt 600 győri nemzetőr ment Pozsonyba, hogy jelenlétükkel nyomást gyakoroljanak a törvények elfogadására. Forradalmi tetteiért Győr ekkor kapta a „Magyar Marseille” elnevezést.

Nemcsak az országban, hanem az egész Kárpát-medencében egyedülálló a Győrben 1999-ben megalakult lovas nemzetőr díszszakasz, amely 2017-ben alakult önálló egyesületté. Búzavirágkék atillából, díszes csákóból, szürke nadrágból és sarkantyús fekete csizmából álló uniformisuk minden részletében megegyezik a 175 évvel ezelőttivel. Derekukon 33 méter zsinórból készült, piros-fehér-zöld zsinóröv található.

„Azért lettünk lovas nemzetőrök, nem pedig huszárok, mert Győrben nem volt huszárság, én pedig lokálpatrióta ember vagyok, és a város gazdag történelmének egy szeletét és élő lovas hagyományát szerettük volna bemutatni” – mondja Vígh Attila.

„Somogyi Győző, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész elismert szakértője az 1848–49-es hadi eseményeknek. Tőle kaptuk meg azokat a hiteles grafikákat, amelyek az 1848-ban felállított nemzeti őrsereg egyenruháját nagy részletességgel ábrázolták. Ezekkel aztán körbejártuk a győri szabóságokat, és végül sikerült olyan műhelyt találnunk, ahol elkészítették a nemzetőr uniformisok korhű másolatait, amelyek az utolsó gombig meggyeznek az eredetivel” – meséli a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz parancsnoka.

És nem csak az egyenruhánk korhű. A 1848-as győri nemzetőrség hadi lobogója szerencsére fennmaradt, ma is a Xantus János Múzeumban őrzik. Jó néhány évvel ezelőtt elkészítettük a 70×70 centiméteres hiteles másolatát. A lobogó fehér dupla selyemből készült, a szélén piros-fehér-zöld farkasfoggal” – teszi hozzá az alapító elnök, aki rendkívül büszke rá, hogy egyesületük bekerült a Győri Értéktárba is.  

Korábban írtuk: