Konszenzus született: víz van, szabályozás is lesz!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2023.11.23. 17:57

Kellemes hangulatban, egyöntetűen fogadták el a felek csütörtökön a Győr belterületét érintő vízi közlekedés szabályozását, annak előzetes tervezetét. A rendezvényen a megjelenteket dr. Dézsi Csaba András köszöntötte, aki úgy fogalmazott: örömteli, hogy végre van víz a folyókban és a medrekben, de ennek megfelelően szükség volt egy olyan szabályrendszer kidolgozására, mely mindenki számára élhető, élvezhető és elfogadható.

A városházán tartott végleges egyeztetésen a városvezető kiemelte, azáltal, hogy van víz a folyóinkban turisztikailag is vonzóbbá váltak az érintett a területek, de ahhoz, hogy az élet is meginduljon elkerülhetetlen a szabályozás. „Szükséges a hajók, az egyéb vízen közlekedő járművek, az itt horgászók vagy éppen sportolók, illetve hobbitevékenységet folytatók mozgásának koordinálása. A konszenzus egyetértésben megszületett, január végére talán ki is helyezhetjük a táblákat, hogy mire megindul a szezon már mindenki tisztában legyen azzal, hogyan lehet közlekedni. Várunk mindenkit szeretettel!” – mutatott rá a város első embere.

Az elfogadott szabályozás értelmében a Mosoni-Duna és a Rába egy részén, azok szakaszain hullámkeltési tilalmat, illetve különböző sebességkorlátozásokat vezetnek majd be a jövőben. Ez utóbbit 5-12 km/h között állapították meg a felek. A közlekedést irányító jelzőtáblákat a Széchenyi-hídtól egészen a Szúnyogsziget felső folyásáig, a Rábán pedig a vasúti hídig helyezik majd ki a szakemberek.

A rendezvényen Farkas József, a Komáromi Vízirendészeti Rendőrörs parancsnoka egy dologra hívta fel a figyelmet, miszerint a sebességkorlátozásoknál elképzelhető, hogy szükség lesz kiegészítő táblák kihelyezésére, de gyakorlatban tudnak majd csak igazán tapasztalatokat szerezni.

„Az egész egyeztetéssorozat apropója tulajdonképpen az volt, hogy a torkolati műtárgy elkészülte után Győrben a vízszintek egy magasabb szabályozási szintre álltak be, ami egyúttal lehetőséget ad a kishajós, géphajós közlekedés fejlődésére. A koncepció elfogadása után mindenki számára kötelező érvényű játékszabályok lépnek életbe. Amit mi szerettünk volna az az, hogy rendezett formában menjenek a hajók, az evezősök, a horgászok legyenek egymásra tekintettel, kialakuljon egy kölcsönös odafigyelés” – ezt már Kötél Pál az ÉDUVIZIG hajózásért felelős referense nyilatkozta portálunknak.

Weisz Róbert az együttgondolkodás és a barátság fontosságát hangsúlyozta. „Prioritás, hogy barátságban megférjünk egymással, legyen szó sportolóról, horgászról, motorcsónakosról, esetleg jet-ski kedvelőről. Mi elsősorban a versenysportot képviseljük, a legfontosabb, hogy biztonságban tudjuk a gyerekeinket, azt a több száz fiatal tehetséget, akik napi szinten a folyókon edzenek. Az egyeztetések megteremtik ennek a feltételeit és lehetőségeit” – emelte ki a Graboplast Győri Vízisport Egyesület társelnöke.

A felek megköszönték a konszenzusos megállapodást, és abban is egyetértettek, hogy a legfontosabb az, hogy végre van hivatkozási alap. Az elfogadott javaslatokat most fel kell terjeszteni az illetékes hatóságokhoz, majd ezután következhet az engedélyeztetés.

„Számunkra is az volt az elsődleges, hogy mindenki együtt tudjon élni a vízen. Örömteli, hogy sikerült a közösségnek egy olyan döntést hoznia, mely mindenkinek kedvező, és a horgászok is jól érezhetik magukat. Az élhető vízpart mindannyiunk számára fontos” – mondta a Győr+ Médiának Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a Sporthorgász Egyesületet Győr-Moson-Sopron vármegyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

A rendezvény zárásaként Németh Zoltán, a vármegye elnöke arra tett javaslatot, hogy egy év múlva üljenek össze ugyan így a szakemberek és értékeljék a tapasztalatokat, ezzel maximálisan egyetértettek a megjelentek, így dr. Dézsi Csaba András is.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka – P. Csapucha Adrienn

Kapcsolódó témák: #folyó | #szabályozás | #vízi közlekedés |