Múltidéző Rómer

Könnyed történelemóra a győri Pilvaxban

Fotó: Marcali Gábor
P. Csapucha Adrienn
2022.03.15. 13:10

Igazi időutazásra, egy könnyed történelemórára csábít a Rómer Ház, mely nem véletlenül éppen március 15-én Pilvax Kávéházzá avanzsált. A Tavaszi Fesztivál ideje alatt, egészen március 27-ig egyedi miliő fogadja a kávézni vágyókat és mindazokat, akik közelebbről, kötetlenebb formában szeretnék megismerni az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit és hőseit.

Talán kevesen tudják, de az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során Győr is fontos szerepet vállalt a magyar történelem alakulásában. Ennek tanúságairól is árulkodnak a Rómer Házban látható plakátok, újságok, kivetített gúnyrajzok. A győri Pilvaxot a jeles évforduló napján dr. Dézsi Csaba András nyitotta meg a belvárosban.

„Nemcsak egy különleges hangulatot, hanem ismeretanyagot is szeretnénk átadni a kávéházba érkezőknek, mind a fiataloknak, mind pedig az idősebb generációnak. Nagyon kevés az ismeretünk március 15-ről, korábban az ellenállásnak volt egyfajta ünnepe, a kokárda kitűzése pedig a szabadság jelképe, ami napjainkban is nagyon aktuális” – fogalmazott a városvezető a rendezvényen a Győr+ Médiának. Dr. Dézsi Csaba András szerint a fiatalok mindig szabadságra vágytak és vágynak most is. „Nekünk győrieknek és nekem polgármesterként is az a fontos, hogy Győr zászlaját feltartva azt mondjuk, hogy a legfontosabb a szabadság és a béke, ez utóbbinak is óriási jelentősége van, békének kell lennie Magyarországon, egyetértésre és összefogásra van szükség. Győr is ezért haladt előre mindig, mert mi győriek mindig összefogtunk” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

A kiállítás kurátorának Keglovich Zitát kérték fel, aki aprólékos munkával, egy informatív, mégis könnyed, olykor humoros történelmi áttekintést készített a forradalom és szabadságharc eseményeiről, fókuszálva a győri történésekre és hősökre is. Természetesen Széchenyi, Kossuth és Petőfi személye kapja a főszerepet, de a győri Pilvaxban megismerhetjük a többi között Lukács Sándort is, akit Győr Petőfijeként emlegetnek a történelemkönyvek. „Nagy örömmel kutattam az anyagot, egy újszerű megközelítésben a fiatalok számára is befogadható formában igyekeztünk prezentálni a magyar történelem egyik meghatározó eseményét. Nagyon fontosnak tartottam például a nők szerepét kiemelni, a legújabb kutatások szerint 178 hölgy harcolt, egészen magas rangokat, tisztségeket is betöltve” – ismertette a tárlat egy kis részletét a kurátor.

A kiállítás grafikai, vizuális kivitelezése Becker András és Reider Tamás munkáját dicsérik. Igazi csapatmunka eredményezte a győri Pilvax megszületését, egy kreatív közösség, mely egyébként mindig is jellemezte a Rómer Ház tevékenységét. Az intézmény a jövőben is számos programmal és újítással készül, erről már Hajtó Péter számolt be portálunknak. „A Rómer Ház céljai nem változtak, ahogy régen, úgy a jövőben is egy ifjúsági találkozóhely lesz rengeteg programmal, de szeretnénk más generációkat is megszólítani. Ezen dolgozunk a háttérben, sok élő koncert és rendezvény várja majd az érdeklődőket, tartalmas Rómer Ház fogadja majd a betérőket” – ismertette a célkitűzéseket az önkormányzati képviselő, a Győr Projekt Kft. üzemeltetési és kulturális igazgatója.

Március 15-től 27-ig, vagyis a Tavaszi Fesztivál idején a híres kávéház miliője lengi körbe az intézményt, érdemes egy finom fekete mellett a múltunkba révedni.

Galéria: Marcali Gábor

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #forradalom | #Pilvax Kávéház | #Rómer Ház |