Kokárdákat osztottak a győri Fidelitas tagjai

Pécskai István Fotó: Ács Tamás
2023.03.14. 16:20

Egy nappal nemzeti ünnepünk, a 1848. március 15-i forradalom évfordulója előtt különleges flashmobot hajtottak végre a győri Fidelitas tagjai. Boncsarovszky Péter elnökkel az élen ötven darab kokárdát osztottak ki a járókelőknek Győr belvárosában.

,,A kokárdaosztást azért tartjuk fontosnak, mert emlékezni kell a történelmi eseményekre, amelyek meghatározták a magyar alkotmányfejlődést is. Az 1848. áprilisi törvényeknek vannak olyan gondolatai, amelyek manapság is jelentősnek számítanak. A kokárdaosztás egyébként a Fidelitasnak egy országos flashmobsorozata. Helyi szinten is szerettük volna megmutatni, a győri Fidelitas mire képes” – nyilatkozta Boncsarovszky Péter a Győr+ Médiának.

A győri Fidelitas-elnök hangsúlyozta, március 15. érzelmileg különleges ünnep, hiszen a Habsburg-elnyomás alól szerettek volna kiszakadni az akkori szabadságharcosok. Nekünk pedig kötelességünk megemlékezni hőseinkről.

,,Sajnos manapság is beszélhetünk harcról, gondoljunk csak a szomszédos Ukrajnában dúló háborúra. A Fidelitas úgy gondolja, hogy minden tekintetben a békére kell törekednünk. Ezt kell az európai közösségnek is megértenie. A szankciós politika nem működik, és egységes Európában kell gondolkodni. A Fidelitasnak három alappillére van: az egység, a jövő és az érték. Az értékeket, a történelmi hagyományokat tisztelni kell, ezért kötődünk március 15-hez is kiemelten” – fogalmazott Boncsarovszky Péter.

Az elnök hozzátette, aki szeretne a Fidelitashoz csatlakozni, nyugodtan keresse fel a szervezetet, amely várja a tagfelvételi jelentkezéseket.

,,Győrben egy újjáalakult Fidelitas-csoportról beszélhetünk. Voltak konfliktusok a Fidelitason belül, de az új csoport már egyértelműen az egységet képviseli” – mondta Boncsarovszky Péter.

Galéria: Ács Tamás

Tv-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #fidelitas | #kokárda | #március 15. | #ünnep |