Kitüntették a győri plébánost

J. Kovács Andrea Fotó: Magyar Kurír
2023.11.30. 10:51

A magyar állam Fraknói Vilmos-díjjal ismeri el azokat, akiknek munkássága kiemelkedő a katolikus teológia, filozófia vagy az egyháztörténelem területén, illetve akik tevékenységükkel előmozdították a magyar vallási élet megújulását és a teológia oktatásának fejlődését. A kitüntetetteknek november 28-án Soltész Miklós államtitkár és Fürjes Zoltán helyettes államtitkár Budapesten adta át a rangos elismerést. Az idei négy díjazott egyike dr. Lukácsi Zoltán kanonok-plébános, főiskolai tanár.

Dr. Lukácsi Zoltán egyházi szolgálatát a bencés rendben kezdte, 2000-től a Győri Egyházmegyében végzi hivatását. 1992-ben szentelték pappá, 1997-ben szerzett magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 1999-ben pedig ugyanott levéltáros képesítést. Tíz éven át a Prohászka Ottokár orsolyita iskolakomplexum püspöki biztosa és a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatója volt. 2010–2018 között a Győri Papnevelő Intézet és Hittudományi Főiskola rektoraként végezte szolgálatát. 2018 óta Sziget, Újváros és Pinnyéd plébánosa. Jelenleg egyháztörténelmet, homiletikát, retorikát és esztétikát tanít a Brenner János Hittudományi Főiskolán.

Az ELTE-n irodalomtudományból szerzett PhD fokozatot. Számos publikáció és több hiánypótló egyháztörténeti mű fűződik a nevéhez. Ő indította el a Győri Egyházmegyei Levéltár Kiadványai című sorozatot. Nagy műveltsége és szakmai munkássága összekapcsolja az irodalomtudományt, a teológiát és az egyháztörténelmet.

„Igazi meglepetés volt számomra ez a díj, hiszen én nagyon sok mindennel foglalkoztam, mindig azzal, amit az élet hozott. Nincs kedvenc témám, számomra mindig az a legkedvesebb, ami éppen adódik. Én egy vasárnapi prédikációra vagy egy temetési beszédre is olyan alapossággal készülök, mint egy tudományos cikkre vagy előadásra” – mondta a Győr+ Média kérdésére válaszolva dr. Lukácsi Zoltán.

Kapcsolódó témák: #díj | #egyház | #kitüntetés | #plébános | #teológia |