Hirdetés

Kiemelkedő megyei sikerek a Szakma Sztár Fesztiválon

Győr+
2022.05.12. 13:49

Taroltak megyénk fiataljai a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. A Magyar Kereskedelmi és Ipar­kamara 2008 óta bonyolítja le a viadalt, kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel. A cél a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése, a szakmatanulás népszerűsítése.

Hirdetés

A versenyek területi előválogatóit a megyei kamaráknál szervezik, az országos döntőre pedig Budapesten, a Szakma Sztár Fesztiválon kerül sor. Az esemény az országos döntők legjobbjainak látványos versenye: a fiatalok a nagy­közönség előtt mutathatják be a tudásukat.

Az idei fináléban a Győri Szakképzési Centrum 8, a Soproni Szakképzési Centrum 3, valamint a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum 1 iskolájának diákjai képviselték Győr-Moson-Sopron megyét. 22 szakma országos döntőjében szurkolhattunk megyei tanulóknak. Az 1–4 helyezések több mint harmadát a Győri és a Soproni SzC, valamint a Kisalföldi ASzC diákjai nyerték el, minden 3. érem megyénkbe érkezett. Összesen 34 ilyen helyezésnek örülhetünk.

Hirdetés

„Merjünk büszkék lenni! Fantasztikus eredményeket értek el a megyében tanulók, akik egyértelművé tették, a szakmai utánpótlás biztosított a jövőre nézve. Ez a szakképzés legmagasabb szintű versenye Magyarországon. A diá­koknak azért is érdemes részt venniük a megméretésen, mert a kiváló eredményt elérők egy része mentesül a vizsgák alól. Érdemes megjegyezni, hogy a megyénkben frissen végzett tanulók körében csupán 1,4 százalék a munkanélküliségi ráta, ami bizonyítja, mindenki el tud helyezkedni” – mondta Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Tizenkét szakmában a megyénket képviselő diá­kok a „sztárok”: az asztalos, a mélyépítő technikus, a CAD-CAM szakmairányú gépésztechnikus, a szoftverfejlesztő és -tesztelő, az alternatív járműhajtási technikus, a járműipari fémalkatrész-gyártó, a logisztika és szállítmányozás szakmairányú logisztikai technikus, a kiadványszerkesztő technikus, a cukrász, az eladó, a grafikus és az erdésztechnikus szakmák országos döntőiben Győr-Moson-Sopron megye tanulói szerezték meg az első helyet.

Kilenc versenyző második helyezést ért el, 9 diák bronzérmes lett, 4 tanuló pedig az előkelő negyedik helyet vívta ki magának.

„Jó látni, hogy az ország szakképzési centrumai közül nemcsak a tanulók létszámában tűnünk ki, hanem a képzés színvonalát illetően is. Ezt támasztják alá ezek a kiváló eredmények. Idén különösen örültünk a sikereknek, hiszen az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt a diákoknak nem volt lehetőségük megmérettetni magukat az eseményen” – jelentette ki Gede Eszter, a Győr Szakképzési Centrum kancellárja.

A diákok remek teljesítménye, a magas színvonalú szakképzés elképzelhetetlen kitűnő képzőhelyek nélkül. Győr-Moson-Sopron megyében ezen a téren is van, mire büszkének lennünk. A XV. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján adták át a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elismeréseit, „Az év duális képzőhelye” országos szakmai díjat mikro- és kisvállalkozás, valamint közép- és nagyvállalati kategóriában. Idén mindkét kategóriában Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás érdemelte ki a független szakmai bírálóbizottság elismerését. A közép- és nagyvállalati kategóriában a Borsodi Műhely Kft. nyerte el a legjobbnak járó díjat, mikro- és kisvállalkozás kategóriában pedig az Engineerinstruments Kft.

A képzőhelyek szakmai nívót jelentő elismerése és a nagyszámú diáksiker külön-külön, illetve együtt, egymást erősítve is jól tükrözik a Győr-Moson-Sopron megyei szakképzés országos átlagtól kiemelkedő, magas színvonalát.

(x)

Kapcsolódó témák: #SzakmaSztár |
likeold
a fb oldalunkat