Kiállítás nyílt a Kovács Margitos diákok műveiből

Pécskai István Fotó: Győr+ Média
2023.04.06. 11:00

KézMű címmel nyílt kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. Az érdeklődők a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Iparművészeti Szakgimnázium tehetséges diákjainak műveit tekinthetik meg a tárlaton, amely április 21-ig látogatható, keddtől péntekig, 10 és 18 óra között.

Az általános iskola rajztagozatának alkotásai kiemelt figyelmet szentelnek a művészet személyiségformáló erejének, az alkotás örömének, és hűen tükrözik a technikai sokszínűséget. A középiskolás korosztályban a divatstílus- és jelmeztervező, ötvös, üvegműves, és a faműves – fajátékkészítő, a fazekas, a népi bőrműves szakmákat tanulók munkái láthatóak. Az iparművészeti szakgimnáziumot a hagyományok tisztelete, a tárgyalakítás szellemisége és technológia kivitelezése jellemzi, és a XXI. századi tárgy-és környezetkultúra tudatos, igényes alakításával jelenítik meg műveiket.

,,A Rómer Múzeum nagyon fontosnak tartja, hogy kapcsolatot ápoljon azokkal az iskolákkal, amelyek a művészeti képzésben is részt vesznek. A diákok számára lehetőséget biztosítunk, hogy tehetségüket megmutassák, hiszen ők a jövő művészei, akik a szárnyaikat bontogatják. A gyerekrajzoktól kezdve egészen a már-már professzionális művekig láthatnak alkotásokat a látogatók, ráadásul mindezt a legkülönbözőbb műfajokban. A gyerekek nemcsak rajzolnak, hanem bútorokat, üvegmintákat és textilalkotásokat is készítenek. A képző- és iparművészet szinte teljes spektrumát tekinthetik meg az érdeklődők” – mondta Székely Zoltán múzeumigazgató.

A Kovács Margit iskola évre-évre, mondhatni immáron hagyományszerűen rendezi meg a kiállítást. Győr fontosnak tartja, hogy támogassa a művészetet.

,,A mindenkori városi vezetőknek és képviselőknek egyaránt fontos, hogy Győrben minden szakma képviselői így a művészek is, megtalálják a számításait. Ez a kiállítás azért is jó, mert a diákok már fiatalkorban visszajelzést és értékelést kapnak a munkájukról, ami segítséget jelent a fejlődésükhöz. Idén sem csalódtam, rendkívül szép műveket láthatunk akár a bőrdíszműves, akár a rajzoló-festő tanulók alkotásaira gondolunk. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő időszakban még több ehhez hasonló kiállítást tudunk rendezni” – fogalmazott Borsi Róbert önkormányzati képviselő.