Széchenyi István Egyetem

Kézai Simon Program Pont nyílt a győri egyetemen

Fotó: Ominger Klaudia
Kárpát Zsolt
2021.10.21. 15:46

Partnerségi megállapodást írt alá a győri Széchenyi István Egyetem kancellárja, dr. Kovács Zsolt és Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az együttműködés keretében az Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében Kézai Simon Program Pont nyílt.

A Széchenyi István Egyetem munkatársainak segítségét igénybe véve bárki megőrizheti analóg technikával készült fényképeit és az azokhoz fűződő információit a kezai.hu oldalon.

A Kézai Simon Program 2020 decemberében azzal a céllal indult, hogy a magyar családok emlékeiből, a szétszórt dokumentumokból, elfeledett fényképekből történelmi jelentőségű fotótárat hozzon létre. A program elsődleges célkitűzése, hogy a felbecsülhetetlen értékű papír alapú és analóg technikával megörökített fényképeket és a hozzájuk kapcsolódó információkat megőrizze a jövő nemzedékei számára.

Fotó: Kárpát Zsolt

Ez közös, nemzeti kulturális érdekünk, hiszen segítségükkel átfogóbb képet kaphatunk hazánk 20. századi történelemről, életről, eseményekről.

A Széchenyi István Egyetem kancellárja, dr. Kovács Zsolt és Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője együttműködési megállapodást írt alá annak érdekében, hogy az egyetem könyvtárában mindenki számára könnyen hozzáférhető Kézai Simon Program Pont működhessen.

A helyszín ünnepélyes megnyitása után dr. Kovács Zsolt hangsúlyozta: „A Széchenyi István Egyetem az innováció szolgálatában áll, ennek szellemében végzi szerteágazó tevékenységét, amelynek jelentős részét képezi az intézményben felhalmozott tudás és az itt elérhető szolgáltatások megosztása a térség gazdaságának és társadalmának gazdagítása érdekében. Örömmel mondhatom, hogy intézményünk – felismerve az értékőrző digitalizáció fontosságát – csatlakozott az országban elsőként a Kézai Simon Program Ponthoz. A kezdeményezés hiánypótló, hiszen a győri egyetemen végzettek is rendszeresen keresnek fel bennünket azzal, hogy tároljuk, digitalizáljuk és tegyük elérhetővé közösségeik számára analóg fényképeiket, dokumentumaikat. A most megnyíló, mindenki számára nyitott szolgáltatással már ez is elérhetővé válik, s az Egyetemi Könyvtár és Levéltár portfóliója még színesebb lehet”.

Jobbágy László kiemelte, hogy a családok mikrotörténetei a magyar kultúrkincs szerves részét képezik, ezért fontos, hogy a közgyűjteményeken túl a magánemberek számára is lehetőség nyíljon a fotóarchívumok közösségi digitalizálására.

Dr. Kovács Zsolt és Jobbágy László. Fotó: Kárpát Zsolt

A Széchenyi István Egyetem könyvtárában átadott Kézai Simon Program Ponton azok számára is elérhető a szolgáltatás, akiknek otthon nincs internet- vagy eszközhozzáférésük, esetleg személyes segítséget igényelnek. Arra számítunk, hogy a szolgáltatás eredményeként egy olyan átfogó archívum születik majd, amely kellő hozzáadott értékkel és információtartalommal bír.”

Tóth Csilla, az egyetemi könyvtár igazgatója kiemelte: Kézai Simon Program Pont partnerként tovább bővülhetnek a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár- és Levéltár digitalizációs szolgáltatásai, amelyeket a felhasználók visszajelzéseit figyelembe véve, a megváltozott információs igényeket kiszolgálva folyamatosan fejlesztenek.

A 2021. október 21-én megnyílt Kézai Simon Program Ponton azok is feltölthetik családi vagy közösségi emlékeiket, akik nem rendelkeznek otthon internet hozzáféréssel, szkennerrel vagy digitális eszközökkel. Számukra az egyetem munkatársai személyesen segítenek a régi fotók feltöltésében, digitális albumokba rendezésében, illetve a kezai.hu weboldal használatában a könyvtár épületében.

A program kínálta lehetőségek révén a családok, az egyetemi közösségek egymást meghívva közösen szerkeszthetik albumjaikat és élhetik újra emlékeiket. A program keretében fejlesztett, Android és iOS- rendszerre egyaránt ingyenesen letölthető mobilapplikáció segítségével bárki feltöltheti saját képeit a Kézai Simon Program weboldalára, azon belül pedig saját albumaiba.
 
További információ a program honlapján olvasható: www.kezai.hu

Az eseményen forgatott a Győr+ Televízió:

Kapcsolódó témák: #dokumentum | #fénykép | #program |