Kevesebb hulladék, több újrahasználat

Győr+ Fotó: GYHG
2023.12.05. 11:31

Sikeres volt az Európai Hulladékcsökkentési Hét, mely városunkban idén a győri önkormányzat részéről a WHO Egészséges Városok Programiroda és a Környezetvédelmi Osztály szervezésében valósult meg.

Mintegy kétszázhatvan győri iskolás tekintette meg november 22. és 24. között a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által üzemeltetett Sashegyi Hulladékkezelő Központot. A bejáráson a diákok megismerhették a hulladékok logisztikáját, válogatását, bálázását és a hasznosítási lehetőségeket. A telepen a komposztálás folyamatát is láthatták a gyerekek. A látogatás során a munkatársak segítségével a tudatosabb vásárlásról és a szelektív hulladékgyűjtők megfelelő használatáról is ismereteket szerezhettek a diákok – tájékoztatta lapunkat Herman Etelka, a Környezetvédelmi Osztály vezetője.

„Az iskolások az üzembejáráson megismerhették Magyarország egyik legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszerét, emellett a gyakorlatias bemutatókon esett szó a tudatos vásárlásról, a műanyag-, a papír-, az üveg- és a fémhulladékok újrahasznosításáról. A program kiemelt témája volt a hulladékok körforgásos anyagáramlása és az energetikai hasznosítás lehetősége. Örömmel csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaihoz, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálást nem lehet elég korán elkezdeni” – mondta el Nagy Csaba, a GYHG ügyvezetője. A szakember további jó híreket is megosztott: a nagy sikerre való tekintettel a GYHG jövő év tavaszától kinyitja a telepet az oktatási intézmények előtt, szervezett keretek között lehet majd jelentkezni és bejárni a Hulladékkezelő Központot.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét másik programeleme az újrahasználat témakörét dolgozta fel, ebben részt vettek az önkormányzati dolgozók, illetve az önkormányzati cégek munkatársai – tette hozzá Herman Etelka. „Az akció keretében az Adományközponttal egyeztetve jó állapotú ruhaneműket és játékokat gyűjtöttek a rászoruló gyermekeknek. Nem feledkeztünk el az állatvédelmi szervezetekről sem, részükre törölközőket, ágyneműket gyűjtöttünk. Az akció fontos eseménye a Semmelweis utcai nyugdíjasklubban zajlott. Itt egy kötetlen beszélgetésben rég elfeledett praktikákat ismerhettünk meg. Sok, a hétköznapokban is alkalmazható és elgondolkodtató javaslat érkezett, amit akár mi is be tudunk illeszteni a hétköznapjainkba, ezzel a környezetünket is tudjuk védeni, energiát tudunk spórolni” – tájékoztatott a hulladékcsökkentési hét programjairól a környezetvédelmi osztály vezetője.

Kapcsolódó témák: #GYHG | #hulladékcsökkentés | #újrahasznosítás |