Hirdetés

Kettős szivárvány és „vaníliaszínű” ég a város felett – így látták a város lakói

Győr+
2022.09.20. 19:33

Szeptember 20-án, este 6 után nem sokkal különleges, dupla szivárványt figyelhettünk meg Győrben. A szivárvány akkor alakul ki, ha a levegőben lévő vízcseppeket a napfény alacsony szögből éri.

Hirdetés

Akkor a leglátványosabb a jelenség, amikor az égbolt felét még felhők borítják, a szemlélő pedig a napnak háttal áll. Így a kialakuló szivárvány élesen elválik a mögötte lévő sötétebb háttértől. A szivárvány valójában nem az égbolt egy különleges pontján keletkezik, hanem a szemlélő és a Nap helyzetétől függ – ezért nem lehet a szivárvány végéhez odamenni. Minden esőcsepp ugyanabba az irányba továbbítja a fényt, de csak néhányukból származó fény éri el a szemlélődőt. Ez az, ami a szivárvány képét adja annak a szemlélődőnek.

A szivárvány mindig az égbolt nappal átellenes részén van, és az ív belső része kissé világosabb a külsőnél. Néha egy halványabb és vastagabb másodlagos szivárvány is látható. A másodlagos szivárványokat az okozza, hogy a fény egy része a csepp elejéről is visszatükröződik, és 50-53°-ban távozik. A második tükröződés eredményeként, a másodlagos szivárvány színei fordítottak, a ibolya van kívül és a vörös belül – írja a wikipedia vonatkozó szócikke, és ez történt most Győrben is:

Anna felvételét kaptuk meg elsőnek
Az Árkádot és a víztornyot is átölelte a szivárvány. Krisztián fotója
Olvasónk felvételén jól látszik a teljes, dupla szivárvány
Adrienn fotója a felhők előtt mutatja a szivárványt
Marcalvárosból kaptuk Tamás képét
Zsolt Adyvárosból örökítette meg a látványt
József fotója Győrújbarátról
Tamara szuper fotója a város felett nyújtózó szivárványhídról
András fotója a szivárványról

Többen szokatlan, ugyanakkor teljesen természetes égboltról is küldtek képet nekünk. “Barna/vaníliaszínű ég Szitásdomb felett” – írta Lilla:

Hasonló felhőkről küldött képet András is:

Kapcsolódó témák: #időjárás |
Hirdetés