Két kérdés, két válasz a parkolással kapcsolatban

HAK Fotó: Győr+ Archívum
2024.02.08. 06:35

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, január 2-ától igényelhetők a fizető-parkolóhálózat területi övezeteiben lévő felszíni fizető-parkolóhelyek használatára jogosító bérletek. Már rengetegen váltották ki őket, azonban még most is érkeznek kérdések, amelyekre a Győr-Szol segítségével válaszolunk!

Szerkesztőségünkhöz is eljuttattak az olvasók egy lakossági észrevételt, amely arról szólt, hogy egy győri pár 20 éve élettársi kapcsolatban él egymással, közös gyermekük is született. A pár egyik tagjának a nevén a lakás, a másik nevén az autó van. Mikor pedig kedvezményes lakossági parkolóbérletet kívánt vásárolni egyikük, a szolgáltató arra hivatkozva utasította vissza a bérlet kiadását, hogy az élettársi kapcsolat nem tartozik bele az közeli hozzátartozó fogalmába, így nem adható számukra kedvezményes parkolási bérlet.

A Győr-Szol Zrt. az alábbiakról tájékoztatott minket a fenti esettel kapcsolatban: „A PTK szerint az élettárs nem közeli hozzátartozó. Ezt jogszabály mondja ki, így a Győr-Szol részéről a jogszabályi megfelelőség okán élettársi kapcsolat esetében kedvezményes bérlet kiadása esetén a szabályoktól eltérni nem tud.

Javasolni tehát leginkább azt tudjuk, hogy akik úgymond „papír nélkül” élnek együtt, tegyék a magyar jognak megfelelően hivatalossá a kapcsolatukat, és akkor nem lesz akadálya a kedvezményes lakossági parkolóbérlet kiváltásának, a fenti esetben sem.

Egy másik kérdés is felmerült, mely szerint az illető a belváros egyik albérletében lakik és szeretne kedvezményes lakossági parkolóbérletet kiváltani. Viszont a lakás tulajdonosa külföldön él, így a hozzájárulást kissé problémás beszerezni tőle… Mi tehát a teendő?

A felmerülő kérdés esetén is fontos tudni, hogy az 1. és 2. övezetben kizárólag állandó lakcímmel lehet kedvezményes lakossági bérletet igényelni. Illetve albérlet esetén érvényes bérleti szerződésre is szükség van. Ha ezeket egy albérlő bemutatja, nem kell hozzájárulás a lakás tulajdonosától. Ám ha az adott címen nincs állandó lakcíme létesítve, akkor hozzájárulás birtokában sem igényelhet kedvezményes lakossági parkolóbérletet.

Egyébként január 2-ától igényelhetők a fizető-parkolóhálózat területi övezeteiben lévő felszíni fizető-parkolóhelyek használatára jogosító bérletek a Győr-Szol Zrt. Jókai utcai, Orgona utcai, valamint az ETO Park üzletközpont I. emeletén található ügyfélszolgálati irodáiban vagy online a szolgáltató internetes oldaláról.

A bérletek ára változatlan. 

A szolgáltató internetes oldalán övezeti bérlet, valamint lakossági parkolási bérlet vásárlására online csak azoknak van lehetőségük, akik már rendelkeznek ilyen bérlettel, és akiknek adataiban nincs változás. (A III. övezetre vonatkozóan a lakossági parkolási bérlet online megvásárlására csak azoknak van lehetőségük, akik 2023. április 1-jét követően vásároltak lakossági parkolási bérletet.) Aki online kezdeményezi a vásárlást, az kizárólag az interneten keresztül fizethet és csak postai úton kaphatja meg a bérletét. Ebben az esetben a bérlet árán kívül postaköltséget is felszámít a szolgáltató.

Akik új bérletvásárlók, illetve akiknek adataiban változás történt, illetve akik a III. övezet vonatkozásában 2023. április 1. előtt vásároltak lakossági parkolási bérletet, személyesen intézhetik a bérletvásárlást a Győr-Szol Zrt. Jókai utcai, Orgona utcai vagy az ETO Park üzletközpont I. emeletén található ügyfélszolgálati irodáiban. Ugyancsak személyes ügyintézés szükséges a „Szívügyünk Győr” bérlet megvásárlásához is.

Akik nem jogosultak lakossági parkolási bérlet vagy „Szívügyünk Győr” bérlet igénybevételére, válthatnak rendszámhoz kötött, illetve a peremterületeken érvényes bérleteket, melyeknek díjai ugyancsak változatlanok, s ezek is megtalálhatóak a www.gyorszol.hu internetes oldalon.

Kapcsolódó témák: #Győr-Szol Zrt. | #Parkolás |