Két helyen figyelmeztettek az érzékelők Győrben

Győr+ Illusztráció: Marcali Gábor
2023.11.20. 15:08

Az elmúlt három napban, Győrben két helyen jeleztek szén-monoxidot az érzékelők.

Először péntek reggel a Viola utcába riasztották a város tűzoltóit, ahol egy családi házban szólalt meg az érzékelő, feltehetően a nem megfelelő légellátottság miatt. 

Szombat délelőtt a Templom utcában figyelmeztetett egy készülék a veszélyre, ahol a tűzoltó egység méréseivel kimutatta a mérgező gázt a levegőben. A gázszolgáltató szakembere a kazánt kizárta a szolgáltatásból a karbantartottság hiánya miatt. 

Az esetek során nem sérült meg senki. 

A szén-monoxid a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül juthat a lakás légterébe. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik, míg az elhasználódott, nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött átfolyós vízmelegítőkből, gáztűzhelyekből közvetlenül is juthat mérgező gáz a lakásba.

A lerakódott korom eltávolításával, a kémény és a fűtőberendezés rendszeres karbantartásával a kéménytüzek és a szén-monoxid mérgezések megelőzhetőek. 

Ne feledkezzenek meg róla, hogy a nyílt égésterű fűtőberendezések használatakor folyamatosan biztosítani kell a friss levegő utánpótlást, akár az ablakokba szerelhető résszellőzőkkel. 

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája IDE KATTINTVA érhető el.

A biztonság érdekében csak megbízható készüléket vásároljanak, semmilyen körülmények között ne használják a „negatív” listán szereplő érzékelőket, mert a működésük nem megbízható! Fontos továbbá, hogy ezeknek a készülékeknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson. A lejárati idő után a „pozitív” listáról választva, mindenképpen vásároljanak új készüléket! A szavatossági időn túl ne feledkezzenek meg a készülék működéséhez szükséges elemek időnkénti cseréjéről sem! 

Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #szén-monoxid |