Készüljünk tudatosan az időskorra

Illusztráció: Shutterstock
Győr+
2022.04.20. 12:50

A társadalmunk átlagéletkorának és a várható élettartamnak a folyamatos növekedése egyre nagyobb kihívást jelent nem csak a szociális ellátórendszer számára, de a családoknak is. Ezért is fontos, hogy tudatosan, tervezetten készüljünk fel az időskorra, hiszen ezzel nem csak a saját mindennapjainkat könnyíthetjük meg, hanem a családtagjainkét is.

A minőségi időskorra való felkészülés során sok mindent végig kell gondolnunk. Ezek közül is az első helyen áll, hogy mit szeretnénk megőrizni a korábbi mindennapjainkból, és mit szeretnénk másképp csinálni vagy éppen elhagyni. A kulcsszavak legtöbbünk számára a pihenés, valamint az egészség, az aktivitás és az önállóság minél további megőrzése. Nagyon fontos, hogy a munka világát elhagyva, ne kerüljünk „légüres térbe”, megmaradjanak a társas kapcsolatok, legyenek céljaink, legyen miért felkelnünk reggel, és továbbra is tartalmasan töltsük a mindennapjainkat. Egészségünk megőrzése érdekében figyeljünk oda a táplálkozásra, a mozgásra, valamint a mentális egészségünkre. A fizikai és szellemi aktivitás, a környezetünk iránti érdeklődés fenntartása, a nyitottság az új dolgok felfedezésére az egyik kulcsa a méltó és derűs időskornak.

A család jelenléte mellett nagyon fontos a kortárs közösséghez tartozás, a velük közös programok, kirándulások, beszélgetések. Amíg erőnk, egészségünk engedi, segítsük a családtagjainkat és a környezetünkben élő támaszra szoruló embereket. A kölcsönös gondoskodás és szeretet rengeteget jelent, könnyebb a testi és a lelki egészséget is megőrizni ilyen légkörben. Az öregedéssel persze nehézségek is járnak, s erre is fel kell készülni, de közben ne hagyjuk, hogy ezek uralják az időskorunkat. Fontos időben végiggondolni és a családdal közösen is átbeszélni, hogy mi történjen, ha már segítségre szorulunk önmagunk ellátásában, tájékozódni kell a lehetőségekről és megtervezni a lépéseket. Tudatosan végig kell gondolni, hogy milyen módon tud minket a családunk támogatni, ki az, aki szükség esetén a fizikai ellátásunkban is segédkezni tud, illetve milyen egyéb ellátási formákat tudunk, szeretnénk majd igénybe venni. Ha segítségre van szükségünk, bizalommal fordulhatunk az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény szakembereihez, akik készen állnak arra, hogy az időskorban jelentkező problémákban, kihívásokban a segítségünkre legyenek.

A „Gondoskodjunk közösen” című SKHU/WETA/2101/ 4.1/004 azonosító számú projekt az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretében valósul meg.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #idősgondozás |