Hirdetés
Szüreti időszak

Készül a bor, támad a mustgáz

Fotó: Pixabay
Ficsór Dávid
2021.09.15. 13:03

Országszerte, így a régióban is javában zajlik a szüret. Sőt, igazán most kezdődik csak el a nagyobb területen fekvő fajták leszedése. Az Irsai Olivér és a szürkebarát azonban már a pincékben erjed. Az erjedés során felszabaduló színtelen, szagtalan szén-dioxid halálos veszélyeket rejt.

Hirdetés

Ebben az időszakban több baleset vagy haláleset következik be mustgázmérgezés következtében. A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, ami a levegőnél másfélszer nehezebb, így a pincékből kiszorítja azt, oxigénhiányos állapotot előidézve.

Magyarországon évente 40-50 alkalommal riasztják szén-dioxidmérgezéshez a tűzoltókat. A riasztások jelentős részénél azonban már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan létrejön a mérgezés, az eszméletvesztés és beáll a halál.

Hirdetés

A balesetek megfelelő körültekintéssel, elővigyázatossággal és egészen egyszerű módszerekkel (érzékelő, szellőztetés) megelőzhetőek. Egy régi, de hatásos trükk, hogy egy égő gyertyát erősítünk egy botra, ezt pedig magunk előtt, derékmagasságban tartjuk a pincében. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget!

Győr-Moson-Sopron megyében nem jellemzőek a halálos balesetek, utoljára 2012-ben Lébényben történt tragédia. Bár ritkán riasztják ezért a tűzoltókat, mégsem lehet félvállról venni a témát, hiszen könnyen bajba lehet kerülni.

A mustgáz adott koncentrációban fontos életfolyamatokat befolyásol. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Gyakori probléma, hogy a balesetet szenvedő személyek segítségére megfelelő védelem nélkül próbálnak sietni, azonban a másik segítségére siető ember az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat.

Kapcsolódó témák: #Győr-Moson-Sopron | #szüret |
likeold
a fb oldalunkat