Hirdetés
Simon Róbert Balázs

Készen állok a folytatásra!

Fotó: Marcali Gábor
Garamvölgyi Imre
2021.03.28. 13:12

Simon Róbert Balázzsal, a győri központú 1. számú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselőjével az elmúlt egy esztendő koronavírus-járvány okozta kihívásairól, az ellenzék hozzáállásáról, a magyar gazdasági talpra állításáról, a legfontosabb győri nagyberuházásokról és személyes közéleti terveiről beszélgettünk.

Hirdetés

Az elmúlt több mint egy esztendőt alapjaiban határozta meg a koronavírus terjedése, illetve a vírus elleni küzdelem a világban és Magyarországon is. Visszatekintve az elmúlt időszakra, mit emelne ki, és hogy látja a jelenlegi helyzetet?

Magyarországon az elsők között állt fel az operatív törzs, ezért a járvány első hullámát az idejében hozott intézkedések hatására gyakorlatilag nem éltük meg.

Hirdetés
Nyertünk öt hónapot, így felkészülhetett az ország és az egészségügy, pedig már tavaly márciusban teljesen védtelenül elérhetett volna minket egy olyan hullám, mint a mostani. Jelentős fegyverténynek tartom, hogy hozzájutottunk olyan vakcinákhoz, amelyekhez Nyugat-Európa nem tudott.

Volt bátorságunk beszerezni olyan oltóanyagokat is, amelyeket világszerte sikerrel alkalmaznak, de a túladminisztrált uniós struktúrából kihullottak. Nehéz időszakon vagyunk túl, de most a vírus harmadik hullámának idején még jobban oda kell figyelnünk egymásra, mert ez a hullám sokkal erősebb, mint a második vagy az első volt. Továbbra is fegyelmezetten kell viselkednünk, és hallgatnunk kell a járványügyi szakemberekre. Nehezíti a helyzetet, hogy az Európai Unióban nem lakosságarányosan osztják el a vakcinákat.

Ha nem rendeltünk volna keleti vakcinát, akkor nagy bajban lennénk, mert az orosz és kínai időben, míg az unió által szétosztott vakcinák nem, vagy csak nagyon lassan érkeznek.

Óvatos optimizmusra adhat okot, hogy jóval 3 millió felett van a regisztráltak száma, közel 2 millióan pedig már meg is kapták legalább az első oltást. Mindenkit arra biztatok, hogy ha eddig még nem tette meg, akkor most regisztráljon, mert a védőoltás az egyetlen hatékony és biztonságos megoldás a koronavírus ellen. A Magyarországon elérhető vakcinák ugyanis minden eddig ismert vírusmutációval szemben megvédenek. Ha ebből indulunk ki, akkor már tényleg csak néhány hetet kell kibírnunk, hiszen az oltásnak köszönhetően május végére lecsenghet ez a hullám, ami jó eséllyel az utolsó lesz.


Mi a véleménye az ellenzék hozzáállásáról?

Röviden értékelve: hazug és képmutató. Az ellenzék még gesztusértékűen sem járult hozzá a védekezéshez, nem szavazták meg a védekezésről szóló törvény meghosszabbítását sem. A baloldali pártok az oltást csak látszólag támogatják, valójában megpróbálják aláásni a bizalmat azokkal az oltóanyagokkal szemben, amelyek rendelkezésre állnak. Amikor emberek élete forog kockán morálisan vállalhatatlan mélypont politikát csinálni a vakcinából. Sajnálatos, hogy ők még erre is képesek, de ezen nem vagyok meglepődve, mert évek óta minden fontos ügyben ugyanezt teszik, így nekünk most egyszerre kell megküzdenünk a baloldallal és a járvánnyal, ami egy emberpróbáló feladat.


Az egyéni választókerület képviselete is emberpróbáló feladat, hisz jelentősen megnehezedett a személyes kapcsolattartás. Hogyan oldja meg?

Ez egy komoly kihívás számomra, de dolgozni kell tovább, mert az élet nem állhat meg. Az aktuális napi ügyeket folyamatosan intézem, online megbeszéléseken veszek részt, illetve telefonon és e-mailben tartom a kapcsolatot választókerületem polgármestereivel, az intézményvezetőkkel, valamint az államtitkárságok és minisztériumok munkatársaival. Az itt élők közül nagyon sokan keresnek különböző kérdésekkel és kérésekkel, jelenleg telefonon, illetve interneten keresztül tartom velük a kapcsolatot.

A mostani vírushelyzetben mindannyiunk számára az egészségünk védelme a legfontosabb, ezért csak azokra a szűk létszámban megtartott fontos tárgyalásokra és sajtótájékoztatókra megyek el személyesen, ahol ez teljes mértékben biztosítva van.

Az Országgyűlés és annak kulturális bizottsága – amelynek alelnöke vagyok, rendszeresen ülésezik természetesen a biztonsági előírások betartása mellett.


A szakemberek azt mondják, ha az átoltottság szintje meghaladja a 60 százalékot, jelentősen lecsökken a járványveszély. Nyilvánvaló, hogy a következő feladat az ország gazdasági talpra állítása lesz. Milyen lépésekre számíthatunk ezen a területen?

Győrben, az ország gazdaságának meghatározó központjában ez valóban kiemelt feladat. A járvány előtt a magyar gazdaság rekordokat ért el, a koronavírus-járvány okozta válság bár ledönteni nem tudta a lábáról, de egy nagy ütést adott a gazdaságnak. Elindult a gazdaság-újraindítási akcióterv, amelynek részeként döntött a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak, ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes
kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni.

A megindított lépések között kiemelem a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentését, a lakásfelújításokhoz biztosított 6 millió forintos kedvezményes hitelt – amelyből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, valamint a 25 év alatti fiatalok 2022-től bevezetendő szja-mentességét. Központi döntés alapján nem kell bérleti díjat fizetni az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzlethelyiségek után, valamint bértámogatást és adókedvezményeket is igénybe tudnak venni a vállalkozások. Abban bízom, hogy a gazdaság minden szereplője megtalálja azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek vállalkozásának megerősítésében.

Országgyűlési képviselőként rendszeresen meghallgatom az észrevételeiket és aktív szerepet vállalok azok döntéshozók felé történő eljuttatásában, hiszen városunk és térsége akkor tud gazdasági értelemben stabil maradni, ha az itt működő gazdasági szereplők erősek.


Jelentős fejlesztések indultak el az ön által képviselt választókerületben. Melyek ezek és milyen szerepe volt ezekben?

Képviselői munkám során igyekszem mindent megtenni azért, hogy minél több fejlesztési forrás érkezzen a választókerületembe. A nagyberuházások közül elsőként az új győri vízi élményparkot említem, ami a Modern Városok Program keretében épülhet meg városunkban. Személyes megbeszélésünk alkalmával Orbán Viktor miniszterelnök támogatását kértem az ügyben, ezért is örülök, hogy tavaly év végén zöld lámpát kapott a fejlesztés.

A kormány döntése alapján három évre lebontva, több mint 21 milliárd forint keretösszeg kerül átutalásra a győri önkormányzat számlájára. Jelenleg ez a legnagyobb értékű központi forrásból megvalósuló fejlesztés Győrben, egyúttal az általam képviselt választókerületben.

Tervszerűen halad a Xantus János Állatkert bővítése is, ahol már a negyedik ütem megvalósításán dolgoznak a kivitelezők. Azért is lobbizom, hogy lehetőség szerint még ebben évben megszülessen a kormányzati döntés az észak–déli irányú városon belüli közlekedést segítő új tehermentesítő út építéséről. Ez a belső elkerülő út az Ipar utca folytatásában az 1-es számú főúttól indul és egy impozáns Mosoni-Duna hídon keresztül, Révfalu és Bácsa városrészek határán csatlakozik majd be a Bácsai útba, jelentősen csökkentve a belvárosra nehezedő forgalmat.

Fontosnak tartom a Széchenyi István Egyetem hamarosan elkezdő bővítését is. Az egyetem működtetésében és szomszédságában, az egykori kekszgyár területén megvalósuló tudományos és innovációs parkot központi forrásból többlépcsős beruházással tervezi létrehozni az intézmény. Az első helyszín a kekszgyár egykori raktárépülete, a „kocka”.

Legfőképpen a gazdaság fejlesztéséhez, a munkahelyteremtéshez, valamint a kutatói és a vállalkozói szféra kapcsolatának további erősödéséhez járulhat hozzá a győri tudományos és innovációs park, amelynek nemcsak a város, hanem a régió gazdaságára vonatkozóan is jelentős pozitív hatása lesz.

Győr polgármesterével, dr. Dézsi Csaba Andrással erős lobbit indítottunk két ikonikus műemlék épület, a Radó-szigeten található Spartacus csónakház és a Széchenyi téren álló Apátúr-ház központi támogatásból történő felújítására vonatkozóan. Kara Ákos képviselőtársammal pedig közösen dolgozunk az új modern győri mentőállomás építési projektjének előkészítésén, ami szintén a Modern Városok Program keretében épülhet fel, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház közelében.


Jövő tavasszal országgyűlési választásokat tartunk. Mit tapasztal a győri 1-es számú választókerületben, érezhető már a politikai mozgolódás?

A mozgolódás már érezhető. A baloldalon elkezdődött a tülekedés, többen is bejelentették, hogy szeretnének elindulni a nyár végére tervezett ellenzéki előválasztáson. Az ellenzéki politikusok alpári stílusú megnyilatkozásaiból az is kiolvasható, hogy részükről minden eddiginél piszkosabb, aljasabb kampányra számíthatunk. Nekem és a munkatársaimnak azonban nem a politikai ellenfeleinkkel kell foglalkoznunk, hanem a munkával és önmagunk további erősítésével, mert Győr és Magyarország jövője azon múlik, hogy ki nyer 2022-ben.

Ha a Fidesz–KDNP megkapja az újabb ciklusra szóló felhatalmazást, akkor tovább tudjuk vinni azokat a folyamatokat a gazdaságpolitika, a foglalkoztatottság, a családpolitika vagy a gyermekszületések számának emelkedése terén, amelyek stratégiai fontosságúak. Afelől pedig ne legyen senkinek kétsége, hogy ha nem a jelenlegi többség nyerne, azokat az eredményeket, amelyeket a magyar emberek az elmúlt években elértek, ugyanúgy pillanatok alatt romba döntik, ahogy 2002 után egyszer már megtörtént.

Büszke vagyok arra, és köszönöm, hogy 2014-ben és 2018-ban is megkaptam a választók többségének bizalmát, így szülővárosom, Győr, valamint három alsó-szigetközi község: Kisbajcs, Nagybajcs és Vének országgyűlési képviselője lehetek. Képviselői munkámat most és a jövőben is szorgalmasan és alázattal végzem. 2022 tavaszára vonatkozóan pedig csak egy rövid gondolat: készen állok a folytatásra!

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #helyi fejlesztés | #politika |
likeold
a fb oldalunkat