Győr+ Konyha

Kerti „street food”: BBQ csirkeszárnyak paradicsomos pennével

Fotó: Győr+
Szarka Zsófi
2020.07.26. 21:37

Megfelel sétálós, utcai ételnek is, hiszen egy villával megehető az egész, de mégis házias, egyszerű és szezonális finomság a kertünk zöldségeivel.

Rengeteg gyors ebédet hoztam már olvasóimnak, mégis azt gondolom, hogy ezekből soha sem elég, hiszen az év 365 napból áll, és mi nem szeretjük a gyakori ismétléseket a fazékban. Érdemes beszereznünk egy grillserpenyőt, mert ezzel az egy edénnyel sok minden elkészíthető sokkal ízletesebben. A csirkeszárnyak az egyik kedvenc grillezni való húsom, mert elég bőr réteg van rajta, ami ropogóssá tud sülni, szopogatható a csontossága miatt, és a zsenge húsát gyorsan és alaposan átjárja a pác. Esténként szoktam egy adagot bepácolni, ami másnap egy grillserpenyőben 25 perc alatt elkészül és ez idő alatt a paradicsomos tészta is. A paradicsomok érnek már a kertben, a bazsalikom, kakukkfű, zellerzöld és a petrezselyem pedig burjánzik. Nincs is gyorsabb és egyszerűbb finomság így a nyár közepén.

Bevásárló lista (4 főre):

  • 1 kg csirkeszárny
  • 1 ek ketchup
  • 1 ek Worcestershire szósz
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek méz
  • 2 kk só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 kk őrölt bors
  • fél narancs leve

Tészta:

  • 500 g penne tészta
  • 1 konzerv sűrített paradicsompüré
  • 5 db friss paradicsom
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss zöldfűszer (vegyesen)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kk cukor
  • Tetejére: reszelt sajt

Elkészítés:

A csirkéhez a szósz hozzávalóit alaposan kikeverem és beleforgatom a csirkeszárnyak minden részét. Legalább egy órát pihentetem a hűtőben, de a legjobb 1 vagy 2 éjszakát. Másnap a tálalás előtt, olaj nélkül egy serpenyőben kisütöm, kb. 20-25 perc alatt.

Miközben a csirke sül, elkészítem a tészta szószát. A hagymát, fokhagymát aprítom és olajon lepirítom (kicsit barnásra). Megszórom a cukorral és a borssal, 1-2 percig kevergetem, ezalatt picit karamellizálódik. Erre jöhet a paradicsompüré, a friss paradicsomkockák és magas lángon lesütöm 3-4 perc alatt. Megszórom az aprított friss zöldfűszerrel.

Közben a tésztát felteszem főni, enyhén sós vízben (1 púpos kiskanál 2 literhez). Amikor a tészta megfőtt, a főzővízéből 1 dl-t a tészta szószához öntök, a tésztát pedig beleforgatom a szószba.

Tálalok is, sajttal, friss zöldséggel vagy egy jó pohár rosé fröccsel érdemes ezzel a menüvel kiülni a kertbe vagy az erkélyre is.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha |