Kenyéráldás a Pinnyédi Hídpikniken

Németh Boglárka Fotó: Ács Tamás
2023.08.19. 14:34

Kézműveskedő gyerekek, árnyékban hűsölő nyugdíjasok, tinédzser sup-osok. Ez az életkép fogadta szombat délelőtt a Pinnyédi Hídpiknikre látogatókat. A Sziget és Pinnyéd városrészeket összekötő híd lábánál igazi, augusztus 20-hoz méltó programokkal készülnek a szervezők egész nap.

„Ez egy fantasztikus helyszín. 125 éve szállították át ide ezt a hidat. A győriek ereje akkor is megmutatkozott, hiszen ahelyett, hogy újat építettek volna, áthelyezték ide ezt a hidat. Én mindig is azt gondoltam, hogy ez egy megfelelő helyszíne lehetne egy pikniknek, ezt az ötletemet pedig Virág-Adorján Andrea, polgármesteri főbiztos is támogatta, így jött létre ez a különleges hangulatú rendezvény. Családokat igyekeztünk megszólítani, de párokat, nyugdíjasokat, kutyásokat, macskásokat is várunk.” – hangsúlyozta a rendezvény megálmodója, Szeles Szabolcs, alpolgármester, aki a körzet képviselője is. A városvezető hozzátette, hogy ezen a hétvégén Magyarország születésnapját is ünnepeljük, így a nemzeti összetartozásnak a jegyében is telik a nap, melynek fontos pillanata a kenyéráldás.

Dél után néhány perccel dr. Lukácsi Zoltán, kanonok-plébános szentelte meg a kenyeret, az áldás pedig a Himnusz közös eléneklésével kezdődött és a Szózattal zárult. A plébános beszédében kiemelte: „Fontos, hogy az utolsó vacsorán Jézus nem a húst emelte fel és áldotta meg, hanem a kenyeret, ami azóta a magyar nép nemzeti jelképe és étele is egyben.” 

A ceremóniát követően a Pedró Pékség által felajánlott „Déli harangszó” elnevezésű kenyeret meg is szegték és az ünneplő tömeg minden tagjának jutott belőle. 

A rendezvény két kedvenc programja délelőtt a sup-ozás és a hobby horse lovaglás voltak. Utóbbira tavaly több, mint 300-an neveztek az ország számos pontjáról, de idén is tucatnyi plüss lóval vágtak neki az akadályoknak gyermekek és felnőttek egyaránt. 

A délutáni programok között szerepel még a Rába Fúvószenekar előadása, egy különleges hangfürdő, valamint az Alma és a Desperado Együttesek koncertje. De lesz még légtorna bemutató, szenior örömtánc, este 7 órától pedig előadást tart dr. Nógrádi György, majd a város vezetése köszönti az egybegyűlteket. 

Az ünnepi gálaműsor során – amely fél kilenckor kezdődik – az István a király című rockopera klasszikusai is felcsendülnek majd, az est pedig a hangulatos, fáklyás felvonulással zárul. Így tehát nem késő még csatlakozni, a programok mindegyike ingyenes. 

Galéria: Ács Tamás