Hirdetés
Győri Balett

Kemény, de sikeres évadot zárt a balett

Fotó: Ács Tamás
Ficsór Dávid
2021.07.09. 17:22

Pénteken délelőtt a Győri Nemzeti Színházban tartotta 2020/2021-es évadának záró társulati ülését a Győri Balett.

Hirdetés

A rendezvényen részt vettek a vezetők, táncművészek és a műszaki személyzet tagjai. Ott volt az évadzárón Dr. Pergel Elza, Győr alpolgármestere is, aki kifejezte háláját és köszönetét a Győri Balett egész társulatának.

„Ez az a művészeti ág, ami elindulása óta, 40 éve állócsillagként ragyog Magyarország, Európa és az egész világ egén, mert egyfolytában, nagyon magas színvonalon képviseli a balettművészetet.”

Az eseményen egy perces néma felállással emlékeztek meg a néhány hete elhunyt Szigeti Gáborról, a Győri Balett alapító és örökös tagjáról. Ezt követően Velekei László beszámolt a mögöttük hagyott évad fontosabb mozzanatairól: díjakról, kiállításokról, tréningekről és természetesen a bemutatókról is.

Bemutatók:
Kippkopp és Tipptopp
Körforgás est
Movement to Stravinsky
Kippkopp karácsonya
GisL
Maszkabál

A bemutatók mellett repertoáron tartották az Anna Karenina, Passage, Romance, Bolero, Antigoné darabokat, online pedig leadták a Black to Say Silence-t, a Rómeó és Júliát és a PianoPlayst. A Oneway to heaven pedig már elkészült, decemberben mutatják majd be a nagyközönségnek. A balett igazgató a Győr Plusznak elmondta, egy kemény, nehéz és hosszú időszakon vannak túl.

„Több mint egy éve dolgozunk folyamatosan, ennek ellenére végtelenül boldog és sikeres évad volt. A legfontosabb, amit megfogalmazhatok, hogy egészségesek maradtunk. Ez a legfontosabb! Voltak élő és online előadásaink és sok olyan produkció született a pandémia idején, ami még dobozban van és a győri közönségre vár. Meg tudtuk csinálni a 16. Magyar Táncfesztivált és 6. Gyermek Táncfesztivált, online webshopot indítottunk, online tartalmakat, filmeket gyártottunk, amelyet a Győr+ Televízió is átvett, és elindult a „Tánci-tánci” baba táncszínházi programunk” –mondta Velekei László. 

Lukács András első évadát zárta a Győri Balett művészeti vezetőjeként. Ez volt tehát az első olyan komplett év számára, melyet már nem táncosként, hanem a „másik oldalról” élhetett meg. „Úgy gondolom, hogy az első évadom művészeti vezetőként sikeres volt, igaz nem volt könnyű, de úgy érzem, kezdek belerázódni.”  

Fotógaléria az eseményről, a cikk folytatódik a képek után!

Fotó: Ács Tamás

Nagy taps kíséretében érkezett a színpadra Tüű Barbara, aki már 10 éve tagja a társulatnak. Sebestyén Bálint táncművész és Pöntör Bernadett titkárságvezető 20-20, míg Krokker András világosító 25 éves tagságukért vehettek át törzsgárda jutalmat. A rendezvényen gazdára talált az Ezüst Babér Vándordíj is. A társulat tagjai idén Herkovics Eszter Adriát, GisL-ben nyújtott alakításáért találták a legjobbnak. Így Bombicz Barbarától és Velekei Lászlótól ő vehette át az elismerést. Egy évadzáró mindig a számvetésről szól, de már a jövő is szóba kerül. Velekei László, balett igazgatótól megtudtuk, mivel készül a Győri Balett a következő évadra. „Ez egy hatalmas megtiszteltetés, hogy a társaim, a barátaim, a kollégáim rám szavaztak. Nagyon boldog vagyok és nagyon-nagy öröm számomra, hogy átvehettem ezt a díjat!” – mondta az idei díjazott.

Néha szükséges, hogy változás legyen az életünkben, fogalmazott Velekei László, aki megköszönte Horányi Eszter táncművész és Horváth Kada eddigi munkáját. Utóbbi a műszaki gárdát erősíti a jövőben, melynek szintén több helyen változik az összetétele. Vidos Tibor műszaki vezető helyét Katavics Lajos veszi át, Nagy Rihárd és Förhécz Attila díszítők sem folytatják pályafutásukat a Győri Balettnél. Egy évadzáró mindig a számvetésről szól, de már a jövő is szóba kerül. Velekei László, balett igazgatótól megtudtuk, mivel készül a Győri Balett a következő évadra.

„Maradunk jövőre is a Művészetek Palotájának rezidens társulata, ami rendkívül fontos és jelentős elismerés az együttes számára. Természetesen itthon is készülünk bemutatókkal: Movements to Stravinsky, Mimi, Waves, A káosz szerepelnek a repertoárunkban. Ezek mellett jön a 17. Magyar Táncfesztivál és elindítjuk a saját iskolánkat, a Tánci-tánci programnak újabb állomása lesz, ifjúsági programunkban pedig felújítjuk a „Ne bánts!”-ot”. Nehéz, kemény és hosszú évet zárt tehát a Győri Balett, ráfér a pihenés a társulatra, de annak fényében térnek pihenőre a tagok, hogy a következő évadban még több embert kápráztassanak el művészetükkel.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győri Balett |
Hirdetés