Hirdetés
Tárlatvezetés a Nagy-Győr jelességei kiállításon

Karrierek a 750 éves városban

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.07.23. 09:14

Nagy-Győr jelességei – Karrierek a 750 éves városban címmel látható tárlat az Esterházy-palotában. A kiállításban Székely Zoltán művészettörténész, múzeumigazgató tart tárlatvezetést július 25-én vasárnap 16.30-tól.

Hirdetés

A történeti kiállítás a győri polgárok közösségének állít emléket. Előzményként felvillan a római kori Arrabona, majd a történet a középkoron, újkoron keresztül elérkezik az ipari társadalomig. A tárlat középpontjába azok a személyek, családok kerültek, akiknek nemcsak életében, karrierjükben játszott a város meghatározó szerepet, hanem ők maguk is hozzájárultak a város fejlődéséhez, tevékenységükkel, tudásukkal és vagyonukkal szolgálták a közösséget.

Székely Zoltán művészettörténészként a kurátori tárlatvezetésen elsősorban az itt élt művészek életútjáról beszél majd. Így feleleveníti többek mellett a Kisfaludyak kulturális tevékenységét, Csányi Károly építész, Saller István, Lieczenmayer Sándor festőművész és Schima Bandi karrierjét.

Hirdetés

Győr 750 éves történelme bővelkedett olyan polgárokban, akiknek nem csupán a saját karrierje volt fontos, hanem szolgálták saját közösségüket, sokat tettek szűkebb pátriárkájukért – az ő polgári életútjuk a mai ember számára is példaértékű lehet – hangsúlyozta Székely Zoltán.

A kiállítás megtekinthető 2022. január 30-ig nyitvatartási időben (hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

likeold
a fb oldalunkat