Győr+ Konyha

Karamell körteszósz és brownie

Fotó: Győr+
Szarka Zsófi
2020.09.23. 19:21

A két mennyei manna története megérdemel egy fejezetet, azok számára, akik nagyon édesszájúak. Itt egy tökéletes brownie recept a hozzá illő őszi gyümölcskompóttal.

Karamellt készíteni az egyik legegyszerűbb dolog, csak nem biztos, hogy ezt mindannyian tudjuk. Amerikában már a 17. században elkezdték a gyártását és olyannyira bevált, hogy több ezer cég vette át az édesség készítését, szinte azonnal. Elállt, egyszerű volt készíteni, könnyű volt tárolni a karamellt, majd később vajjal dúsították és elindult a pralinékészítés is belőle. Nagy energiabomba volt, hosszú időre eltelítette a gyomrot és az ízlelőbimbókat is. Érdemes kipróbálni, mert ha jobban belegondolunk, imádjuk a karamellt. A legnépszerűbb édességekben általában van karamellkrém és a cukrászdákban is szerepel az első három sütemény között, amit választanánk a karamell-csoki kombináció. Émelyítően édes, színtiszta cukor, ezért nem kell belőle sok, de egy-két cseppje képes a magasba emelni a desszertet.

Bevásárlólista

Karamell körteszósz:

  • 100 g cukor
  • 50 g vaj
  • 2 db nagy körte
  • pár szem sós mogyoró (elhagyható)

Brownie: 12-es muffin sütőforma + szilikon kosárkák

  • 100 g étcsokoládé (60% feletti)
  • 100 g margarin
  • 60 g kristálycukor
  • 100 g liszt
  • nagy csipet só
  • 4 db tojás

Elkészítés:

A karamellszószt hidegen szoktam tálalni a forró brownie mellé. Ezért a karamellt készítem el először, akár előző nap. Mivel eláll egy üvegben a hűtőben egy hétig, ezért nagyobb adagot is érdemes főzni. A kristálycukrot az edény aljára szórom, majd közepes lángon keverés nélkül hagyom, hogy elolvadjon. Közben figyelem, ne barnuljon meg nagyon, csak konyak színűre. Ekkor hozzáadom 5 részletben a vajat, alaposan elkeverem ezt már minden adagnál. Amikor felforrt és elvegyült a vaj, akkor adom hozzá a kockázott vagy esetleg vékonyra szeletelt körtéket. Felforralom és már le is veszem a tűzről. Hagyom kihűlni, majd hűtőbe teszem.

A brownie-hoz megolvasztom a margarint és a csoki felét, majd elkeverem benne a maradék csokikockákat. Ehhez adom egyesével a tojásokat, majd ezután szitálom bele a lisztet, sót és a kristálycukrot. Szép, fényes, folyékony masszát kell kapnom.

Tálalás előtt sütöm csak a brownie-t muffin-szilikon formákban, nem papírban. (Ezeket a szilikonformákat érdemes beszerezni!) A sütőt 180 fokra melegítem elő, majd a muffin sütőformába teszem a szilikon kosárkákat, abba töltöm háromnegyed részig a csokis masszát és 8 perc alatt megsütöm. Akkor kell kivenni, ha még folyékony a közepe. Látnunk kell egy 50 forintos nagyságú folyékony kört a közepén, akkor lesz tökéletes, mert miután kivettük, a formákban 2-3 percig még sülnek és egyúttal pihennek. Ezután a tányérra a hideg körtekaramellt teszem, rá egy kis frissen felvert tejszínhabot, majd a szilikonformában lévő brownie-t egyenes a tányérra borítom és óvatosan az alját megnyomogatom, hogy kiforduljon belőle a süti. Ha bent ragad a közepéből egy pötty, akkor pihentessük még 5 percig őket a formákban.

Tipp: A hűtőben tartott csokimassza 3-4 napig használható. A vendégek, amikor az asztál ülnek, csak akkor érdemes kisütni belőle minden esetben egy adagot (akár 3-4 darabot is).

Kapcsolódó témák: #Győr+TV | #Szarka Zsófi Konyhája |