Szarka Zsófi konyhája

Kacsamell és málna

KacsaMálnával.kezdő
Szarka Zsófi
2020.06.19. 07:02

Tévedés, ha azt gondoljuk, hogy új keletű a hús és a gyümölcs párosítása. Több száz évvel ezelőtt is már az asztalok dísze volt a fűszeres gyümölcsmártás a sültekhez, mert isteni.

A málna szerintem a legizgalmasabb piros gyümölcsünk. Értékeljük is, hiszen apró és sokat kell gyűjtögetni a szúrós bokorról, hogy egy kis tálnyi összejöjjön. Sajttortához, fagylaltban és étcsokoládéval is isteni, de van egy izgalmas fűszeres íze és illata, ami teljesen más irányba is fordítható. Például: borssal, vajjal és egy kis sóval. Sokan kifejezetten kerülik az étlapon a gyümölcsszósszal kínált húsokat, de az édes ketchupot, bbq-szószt, mézes mustáros öntetet mégis imádják, pedig ezekben van csak igazán cukor és jóval harsányabbak, mint egy zsenge gyümölcsíz. Mindez nem véletlen. Azok a mártások közkedveltek, ami kicsit édes is, savanyú is és kesernyés is, csak utóbbit nem érezzük ki. A lényege azonban, hogy komplex legyen. A málnával ez könnyen elérhető, hiszen az édessége és fűszeressége alapvetően megvan, csak meg kell erősítenünk. Mustárt is, balzsamecetet is, lila hagymát is keverhetünk hozzá, mert meglepő mondón, mindentől csak még finomabb lesz.

Bevásárló lista (2 személyre):

Málnaszósz:

  • 300 g málna
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 kk méz
  • nagy csipet só

Kacsamell:

  • 2 db bőrös kacsamell
  • friss bors
  • 1 kk vaj, olaj

A krumplipüré receptje, előző írásomban ITT található.

Elkészítés:

A kacsamelleket szárazra törölöm, majd beirdalom a bőrét kockákra. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy serpenyőben, amit betehetek majd a sütőbe is, tehát hőálló a fogantyúja is, vajat és olajat hevítek, bőven. A kacsamellek mindkét oldalát bedörzsölöm borssal és a nagyon forró zsiradékon minden kis részecskéjét pirosra sütök. Ez kb. 3-4 percet vesz igénybe. Ebben a serpenyőben teszem be 12 percre a sütőbe. Miután letelt az idő, egy tányéron – nem a serpenyőben, mert tovább sül – pihentetem 10 percig, ezután szeletelem fel egy éles késsel.

A krumplipüré 20 perc alatt készül el teljesen, ha szeletelt krumplit főzök a vízben.

A málnaszószhoz a málnákat minden hozzávalóval egy serpenyőbe teszem és folyamatos kevergetés mellett felforralom. Miután szétfőtt teljesen és habzik, egy szűrőn átszűröm és megmarad a szép krémes szósz, nem sok, de intenzív, amit bárhogy locsolhatok a húsra (habzsák, kanál, villa).

Tipp: A kacsát csupán az asztal megterítése előtt veszem ki a sütőből, így amíg terítek, pihen és nem hűl el.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |