Június első hétvégéjén zárul a GYHG hulladékgyűjtő akciója

Venesz Klaudia Fotó: O. Jakócs Péter
2024.05.27. 13:58

Az illegális szemetelés megfékezése és a lakosság segítése érdekében szervezett tavaszi lomtalanító akciót a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 2024 tavaszán is. A sorozat utolsó állomás Nádorváros lesz: ide várják a feleslegessé vált lomokat június 1-jén.

Az országban nem jellemző, hogy a helyi, hulladékkezeléssel foglalkozó cég szervezett formában a lakosság közelébe helyezze ideiglenesen a telephelyét, ez kifejezetten győri sajátosság – mondta el Nagy Csaba, a GYHG ügyvezetője.

A hulladékudvarok sikerességéről már több ízben beszámoltunk. Hatalmas kereslet mutatkozik a győriek részéről a lomtalanításra a kihelyezett hulladékudvarokban, így elkerülhető a felhalmozódott holmik otthon tárolása. Habár a GYHG kezelésében 7 állandó telephely működik, szükségét érezték annak, hogy elérhetőbbé tegyék az igénylők számára az ingyenes leadás lehetőségét. A tavaszi akciót 11 állomásosra tervezték, és május 25-én, a ménfőcsanaki gyűjtéssel rekordot döntöttek. Különösen nagy siker ez azért is, mert a városrészben egy éven belül a harmadik ilyen eseményt szervezték meg.

Jócskán akadt leadásra váró lom a konténerekben (fotó: O. Jakócs Péter)

A felhívásra 320 ügyfél érkezett a ménfői vasútállomás mellé telepített konténerekhez, ahol 9 tonna lomot, 5 tonna elektronikai- és fémhulladékot gyűjtöttek be, de a legnagyobb meglepetést a papír okozta: 1.5 tonnára ugrott a kezelt mennyiség – számolt be az adatokról Nagy Csaba. Az ügyvezető külön kiemelte, hogy rendkívül hálásak a lakosság együttműködéséért, és köszönik, hogy a bútorokat lapra szerelve, a zöldhulladékot kötegelve adták át a személyzetnek.

Az szezon utolsó gyűjtését Nádorvárosban rendezik június 1-jén. A Kálvária utca 4-10 szám alatt található, régi Komszol telephely 8 és 16 óra között várja a lakosságot, melyet a régi porta felől lehet megközelíteni. Fontos kiemelni, hogy magyarországi lakcímkártya szükséges csak, és várják a többi városrészből érkező lakókat is. Ismét nagy erőket mozgósít meg a GYHG, a csanakihoz hasonlóan 15 térmester segíti a lerakodást és 5 mérleg áll rendelkezésre a folyamat meggyorsítása érdekében.

Az elektronikai, fém-, papír-, gumi- és műanyag hulladékon kívül csomagolóanyagokat, bútorokat és berendezési tárgyakat is átvesznek a kihelyezett gyűjtőponton. A leadáshoz fontos információ, hogy továbbra sincs mód a veszélyes hulladék leadására.

A szükséges tudnivalókat a GYHG weboldalán is közzétették.