Július 11-én folytatódik a kémiai szúnyoggyérítés

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.07.10. 11:34

Amennyiben az időjárási körülmények engedik, július 11-én, csütörtökön földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Győr területén. A melegködös technológiával működő berendezés a tervek szerint az esti órákban dolgozik.

Július 11-én, csütörtökön a következő területeken várható a melegködös technológiával működő, földi kémiai gyérítést végző berendezés feltűnése:

Melegködös technológia
Rába töltés
Bécsi út – Nép út – Mákosdűlő
Sziget-Újvárosi töltés
Pinnyéd
Püspökerdő pinnyédi oldal
Aranypart – Hédervári út – Újfalusi töltés – 14-e számú út
Sárás + Borostyán lakópark
Győr-Károlyháza
Dózsamajor
Győrszentiván ártér
Győrszentivén kertváros
Likócs
Likócsi ártér
Vagongyár

A melegködös gyérítést végző szerkezet működése zajhatással jár, ezért a szolgáltató kéri a lakosság elnéző türelmét. A kezelés várható kezdete: 20 óra 30 perc.

Az árhullám következtében a mentett oldalon a belvizes területeken kialakult szúnyogtenyész-helyekről, melyek biológiai úton nem voltak kezelhetőek, a teljes populáció kikelt, ezek a tenyészhelyek kiszáradtak, megszűntek, a gradáció összeomlott. Az árterületeken még jelentős területen található gyorsan felmelegedő pangó víz, melynek biológiai kezelése folyamatos, jelenleg is zajlik a biológiai gyérítés, ennek ellenére a nem megközelíthető, vagy nem látható vízterekből, valamint a lakott területen található mesterséges vízgyülelmekből másodkelés várható. Az extrém meleg időjárásnak köszönhetően az általános tájékoztatásban szereplő egy hétnél akár rövidebb idő alatt is ki tudnak kelni a szúnyogok, mely lokális, a kikelés helyétől mért 100 méteres távolságon belüli magas ártalmat eredményezhet. Ezen okok miatt most különösen fontos a lakosság aktív részvétele ezen vízgyülemek megszüntetése érdekében. A napokban várható minimális csapadék, amennyiben ez műanyag eszközökben, szabadban tárolt gumikban összegyűlik, abból pár nap alatt kifejlődhetnek a korábban lerakott peték, lárvák.

A földi kémiai gyérítés idején a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

A szolgáltató kéri a lakosságot, fordítsanak kiemelt figyelmet a temetői virágvázákra, mert ezek ellenőrzése során a szakemberek sok vázában találtak 100-1000 (!) közötti lárvamennyiséget, amely komoly ártalmat tud okozni a temetők 800-1000 méteres környezetében élőknek.

Kedvezőtlen időjárás esetén a következő napon megkísérlik újra elvégezni a munkát.

Kapcsolódó témák: #Győr-Szol Zrt. | #szúnyoggyérítés |