Még lehet igényelni!

Jól vizsgázott a Gondosóra

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2023.10.29. 17:42

Tavaly tavasszal indult a Gondosóra program, mely a maga nemében egyedülálló segítséget jelent az idős korosztály mindennapi életében.

„Ennek a kis kütyünek köszönhetem, hogy nem lett nagyobb a baj” – mondja Horváthné Marika, és megsimítja a nyakában lógó eszközt. Az idős asszony néhány hónapja kezdte el viselni a Gondosórát. Zavarta, hogy a kezén van, ezért inkább a nyakába akasztotta. Bár otthon nem mindig jut eszébe feltenni, de a lakásból nem lép ki nélküle. Így történt azon a napon is, amikor a temetőbe indult, hogy rendbe hozza a férje sírját. Már majdnem végzett a virágok ültetésével, amikor egyszerre csak a földön találta magát. Nagyon megütötte a karját és a lábát, hiába próbált, nem bírt felállni. Hétköznap délelőtt lévén senki nem volt a közelben, aki segíthetett volna. Kezdett pánikba esni. A kütyü viszont jól vizsgázott. Az elesést ugyanis a készülék érzékelte és jelzést küldött a központba. Fél perc sem telt el és egy kedves női hang jelentkezett. Marika elmesélte, mi történt, és azt, hogy mindene sajog. A diszpécser megnyugtatta őt, végig beszélt hozzá, közben értesítette a mentőket. Negyed óra múlva rátaláltak és kezelésbe vették. Szerencsére nem tört el semmije, bár a zúzódásai csak lassan gyógyulnak. „Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha nincs velem ez” – mutatja hálásan a Gondosórát.

Kiss Ferencet a lánya beszélte rá a készülékre. Eleinte ódzkodott tőle, aztán megszokta. Neki is jó szolgálatot tett a Gondosóra. Három hete elfelejtett enni és a gyógyszereit sem vette be, így délután már erősen szédült és rossz volt a közérzete. Megnyomta a kezén lévő óra gombját és a jelentkező diszpécsernek elmondta, hogy nincs jól. Ő azonnal értesítette Feri bácsi lányát, aki elment édesapjához, megetette és beadta a gyógyszereket.

S hogy mi is az a Gondosóra?

Egy csuklóra rögzíthető vagy nyakba akasztható eszköz, ami a mindennapok biztonságosabbá tételéhez segíti hozzá viselőjét. A Gondosóra egy ingyenes jelzőeszköz és szolgáltatás, amely Magyarország kormánya jóvoltából hazánk összes településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában. Természetesen városunk lakói is igényelhetik, ha betöltötték a 65. életévüket.

A Gondosórához 0–24 órás diszpécserszolgálat tartozik. A szolgáltatás lényege, hogy a saját otthonukban élő idősek a Gondosóra segítségével kapcsolatba léphetnek a diszpécserközponttal, ahol szakemberek próbálnak segíteni a felmerülő problémákban. Ehhez nem kell mást tenni, mint viselni a Gondosórát, baj esetén pedig megnyomni a főgombot. A jelzést követően jelentkezik a diszpécser, aki szükség esetén értesíti az előzetesen megadott kontaktszemélyt.

Az órát igényelni a www.gondosora.hu weboldalon lehet. Ugyanitt további információk olvashatók a programról.

Kapcsolódó témák: #gondosóra | #szenior szalon |