Jogszerűen használják a hivatali szolgálati autókat

Szerző: Győrplusz Fotó: Marcali Gábor
2023.08.06. 14:25

A Rammstein együttes koncertjéről hazafelé defektet kapott Budapesten a győri polgármester kocsija. Személyi sérülés nem történt. Dr. Dézsi Csaba András szokásához híven egy Tik-Tok-posztban megosztotta a történteket. Utalt arra, hogy régen ilyen esetben az ember előkapta a pótkereket, kicserélte a sérült gumit, és már mehetett is tovább. A prémium kategóriájú autóknál ez már nem annyira egyszerű, hiszen általában nincs pótkerék. Viszont defekt esetén azonnal érkezik az autómentő, rögtön elszállítja a kocsit, és javítás után visszaviszik a megadott címre.

Ki gondolta volna, hogy ebből a történetből – melyet nyugodtan elhallgathatott volna a polgármester, de nem volt oka rá – helyi politikai vihar kerekedik. Merthogy, miért jár a polgármester szolgálati autóval, ráadásul Audival, van-e joga azt magáncélra használni? – kérdezte az ugytudjuk.hu, noha a köz- és gazdasági életben valamennyire is járatos újságíró számára aligha jelenthet meglepetést a válasz, miszerint ezt a lehetőséget belső szabályzat írja elő. 

A szabályzat szövege szerint „a gépjárművek igénybevételének, használatának és üzemeltetésének rendjéről Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala belső szabályzatot alkotott.” A jelenlegi szabályzat és az erre alapozott gyakorlat tizenegy éve alakult ki.

A hivatalos szöveg a következő: „Személyhez kötött önkormányzati és hivatali gépjármű magáncélú használatáért a 3. függelékben foglaltak szerint – melynek aktualizálásáról a jegyző gondoskodik – havi költségtérítés fizetendő. A költségtérítés magában foglalja a magáncélú használat során felmerülő valamennyi üzemeltetési költséget, kivéve a külföldi úthasználati díjat, a komphasználati díjat, valamint a parkolási költséget.”

Ide tartozik egy nagyon fontos megjegyzés: a központi szabályozás értelmében ma már a hivatali gépjármű magáncélú használatáért nem kell havi költségtérítést fizetni. Ennek ellenére Győrben a régi gyakorlatot követik, tehát a város vezetői – köztük természetesen dr. Dézsi Csaba András polgármester – havonta fizetnek az autó magáncélú használatért. Ezen túl a polgármester saját pénzén tankolja meg az autót, ha magáncélra használja.

Az ugytudjuk.hu a témához kapcsolódó cikkében azt kéri, hogy a hivatali gépkocsikat használókat név szerint is küldjék meg neki. Ezt a kérését azonban a hivatal nem teljesítheti, ugyanis a köztisztviselők ilyen jellegű adata nem minősül közérdekű adatnak a Kttv. 179. §-a  és a 225/K § (7) bekezdése értelmében. Ez nem a hivatal, hanem a törvény döntése.

Az persze közismert és törvényes, országos gyakorlat, hogy az állami és önkormányzati hivatalok, cégeik, intézményeik vezetői szolgálati kocsikat használnak. Ilyen juttatás nélkül bizonyos munkakörökbe nem is kapnának megfelelő szakembereket a munkáltatók.

Felvetődött az is, hogy ugyan már, miért kell a polgármesternek Audi gépkocsival járni. A város vezetése egyébként több mint huszonöt éve Audi típusú gépjárműveket használ, erről a közvéleményt folyamatosan tájékoztatták is a város irányítói.

Furcsa és barátságtalan lépés lenne, ha a világ – hangsúlyozzuk, a világ – legnagyobb autómotorgyárának városában, ahol sportkocsikat és prémium kategóriás autókat is gyártanak, a város első embere valamilyen más márkájú járművel közlekedne.

Ingolstadtban, az Audi anyacégének székhelyén kifejezett sértésnek számítana, ha a város vezetői más modellekkel autóznának, akár hivatali, akár magánútjukon.

Győrben egyébként a polgármester hivatala Audi típusú gépjárműveket bérel, emellett összesen 19 darab Suzuki, Ford, Skoda, Audi, Dacia, Yamaha, VW, Mercedes típusú gépjármű van a város tulajdonában. Szolgálati autóval közlekednek a győri alpolgármesterek, a polgármesteri biztosok, a jegyző, az aljegyző, s a nagyobb önkormányzati cégek és intézmények vezetői is.