Jó úton indult el Szentiván

Földvári Gabriella Fotó: O. Jakócs Péter
2023.09.24. 12:15

A különböző városrészek arculata, az ott élő emberek által hozott és teremtett értékek együttese közösen alakítja Győr jelenét, és jelöli ki az egész város jövőjét.

Sorozatunkban azt mutatjuk be, hogy ezek a városrészek hogyan fejlődtek. Elsőként Győrszentiván lehetőségeit, az ottani terveket vázoljuk föl, különös tekintettel arra, hogy a most kezdődő hatszázmillió forintos győri útfejlesztésből milyen mértékben részesülnek, s milyen hatással lesznek ezek a fejlesztések Győrszentiván életére.

A városrész a mezőgazdaságnak és a korszerű iparnak is kitűnő, gyorsan fejlődő otthona. A fejlődésnek fontos feltételei az utak, Győrszentivánon is.

„Nagyon rossz állapotban örököltük meg a város útjait, az elmúlt húsz évben csak toldozás-foldozás folyt. Polgármesterségem alatt, az elmúlt több mint három és fél évben a legnagyobb útfejlesztéseket, útépítéseket hajtottuk végre. Azonban a Magyar Közút Zrt. kezelésében lévő utak állapota miatt is a győri képviselőket, a város vezetését hibáztatják a lakók. Azért, hogy ezen változtassunk, tárgyalásokat kezdeményezek az illetékes szakemberekkel, hogy legalább a legrosszabb állapotú utakat újítsák fel Győrben– hangsúlyozta portálunknak dr. Dézsi Csaba András.

Fotó: O. Jakócs Péter

Az elmúlt három és fél évben többek között elkészült a Szigethy Attila út – Ipar utca, a Reptéri út felújítása, a Tatai út–81. számú főút–József Attila út körforgalmú csomópont kiépítése. A polgármester a legjelentősebb útfejlesztések közé sorolta a Szent Imre út, a Jókai utca megújítását, azt, hogy teljes hosszában felújították a Sió utcát, valamint a Zöld utca kritikus szakaszát. Elkészült a Mayer Lajos utca, valamint Sáráson a Csipkerózsa és a Csillagfürt utcák. Megújult a Muskátli utca, a Szabolcska utca egy része, Likócson felújították a Kövecses utca játszótér melletti szakaszát, a Régi Szentiváni utat a kerékpárúttal együtt. Megújult a Vécsey utca, Gyárvárosban a Tompa utca–Nagysándor József úti kereszteződés, a Kuopio park környéke, a Földes Gábor, a Kodály Zoltán egy-egy szakasza, a Móra parknál pedig a megújult rendelők előtt az úttest is megújult.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester bejelentette: hatszázmillió forintos útfejlesztés indul Győrben.

Ez a nagyszabású, átgondolt program már az idén elkezdődik, de folytatódik jövőre is. Az önkormányzati képviselők összeállítottak egy igénycsomagot, melyben azok az útfelújítási munkálatok szerepelnek, amelyek nem tűrnek halasztást a körzetükben.

Fotó: Marcali Gábor

Dr. Sík Sándor, Győrszentiván önkormányzati képviselője is elkészített egy ilyen csomagot, melyet a helyi lakossági kéréseknek, a megbeszéléseknek megfelelően állított össze.

A polgármester szerint természetesen Győrszentivánon is lesznek felújítások. Sík Sándor képviselő úrral megtartottuk a helyszíni bejárást, mondhatom, az elmúlt időszakban innovatív megoldásokat alkalmaztak az utak járhatóvá tételére” – emelte ki dr. Dézsi Csaba András.

Ezeket dr. Sík Sándor foglalta össze és mutatta be. Azzal kezdte, hogy Győrszentiván településrész számos külterületi, kertes mezőgazdasági területen húzódó úttal rendelkezik. Ezért komoly feladat ezeknek az utaknak az időszakos karbantartása, mely a felület egyengetését, murvás vagy martaszfaltos feltöltését, emulziós és bazaltzúzalékos felületi zárását jelenti.

Több esetben murvadepó létesítésével segítette az utak folyamatos javítását a Győri Útkezelő Szervezet, melyben sokszor a lakosok is aktívan közreműködtek. Az elmúlt években a Fenyves sor, az Alpesi u., a Barackos u., a Galagonya u., az Erdősor, a Szedres u., a Napsugár u., a Határőr u., a Kishegyi u. javítását végezték el, valamint a Kisvasúti úton martaszfaltos, illetve felületi zárással útjavítások történtek.

Fotó: Marcali Gábor

Több helyen padkajavítást végeztek, mint például a Nagyhegytől a Gyümölcsös felé vezető úton, a Kör téren az Árnyas utca és körforgalom közötti szakaszon és a Vajda János úton a játszótér mellett. Az Útkezelő Szervezet kialakított egy murvás parkolót az új temető mellett, valamint a Kör téren a húsbolt és zöldségbolt körül átalakították a parkolót és növelték a parkolóhelyek számát.

A Kör téren, a külterületi sporteszközök és játszótér melletti út aszfaltozásával régi adósságot törlesztettünk, hiszen egy töredezett, kavicsos utat sikerült melegaszfalttal burkolnunk a településünk központjában. Természetesen számos egyéb fejlesztés is történt. Több helyen napelemes közvilágítást alakítottunk ki, elkészült a BMX-pálya, árnyékolókat és padokat helyeztünk ki, felújítottuk a Kör téren a bölcsődét, eszközöket vásároltunk intézményeinknek” – hangsúlyozta Sík Sándor képviselő.

Fotó: O. Jakócs Péter

A Covid és az energiaválság okozta forráshiányt követően az idei év céljai között szerepel a Felüljáró út M19–Kishegy közötti szakaszának felújítása, a Sugár u. végének megújítása szélesítéssel, a Kenderes út átépítése a csapadékvíz-átvezetéssel, az Árnyas u.–Kör tér közötti szakasz felújítása és szélesítése, a Kishegyi u. végének felületi zárással történő burkolása és „fekvőrendőrök” telepítése – tájékoztatott a képviselő.

Terveink szerint a korábbi, 2020-as költségvetésben már elfogadott, de a Covid miatt a költségvetésből később kikerült Északi-bekötő (temető mellett) és Váci Mihály u. I. üteme is megvalósulhat a következő években– emelte ki dr. Sík Sándor.