Hirdetés

Jó kezekben vannak a győri fák

Fotó: O. Jakócs Péter
Garamvölgyi Imre
2022.08.13. 16:37

A múlt pénteken megjelent törvénymódosítás átalakította, lazította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat, tekintettel a tűzifa-ellátásban is kialakuló hiányra és a kereslet megugrása miatt bekövetkező jelentős áremelkedésre. Ennek kapcsán megvizsgálták a Győr területén található erdőséget és a városban élő fák kitermelésére vonatkozó szabályozást.

Hirdetés

Hosszas előkészítő munka után, májusban két jelentős, erdővel borított területet dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére nyilvánított védetté a győri közgyűlés. Helyi védelem alá került a Püspökerdő, valamint a győrszentiváni tölgyeserdő. Mindkét területen értékes és különleges élővilág várja a látogatókat, mindemellett ez a két terület számít „a város tüdejének”, ami jelentősen csökkentheti az ipari tevékenységből eredő levegőszennyezés mértékét. A terület tulajdonjoga nem egy kézben van. A honvédség területe állami tulajdon, az Audi Hungaria is birtokol egy jelentős részt, valamint a temető melletti részen az önkormányzat a tulajdonos.

Dr. Horváth Tamás, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának vezetője szerint indokolt lenne a védetté nyilvánított területen az aljnövényzet kitisztítása, valamint a tölgyek közé keveredett fenyő és egyéb fafajok kicserélése is. Ennek a munkának az elvégzése azonban a tulajdonosok feladata.

Más a helyzet a Püspökerdőben. Ennek a kezelője a Kisalföldi Erdőgazdaság (KAEG). A területen sok az elöregedett, vagy éppen bakteriális és gombás fertőzésben szenvedő fa. Ezek kitermelése mára időszerűvé vált, és a KAEG munkatársai el is végzik a munkát 2025-ig érvényes erdőtelepítési tervüknek megfelelően. Ennek értelmében az elöregedett vagy sérült faállományt a területen őshonos fajtákkal újraültetik, ezzel is biztosítva „Győr tüdejének” sértetlenségét hosszú évekre.

Győrben a közterületen álló, összesen több mint 56 ezer darabot számláló faállomány kezelője a Győr-Szol Zrt. A szolgáltató nagy figyelmet fordít a fákra. Folyamatos az elszáradt faágak figyelése, szükség szerinti levágása, az elszáradt és beteg fák feltérképezése, a városüzemeltetési igazgatóság szakembereinek szemléje, valamint lakossági bejelentések alapján a beavatkozások elvégzése. A munka az erdészeti és kertészeti szakmai irányelveket figyelembe véve zajlik.

„Fa kivágása azokon a helyszíneken lehetséges, ahol többek között a fa balesetveszélyes, vagy balesetveszélyt okozhat, a növény egészségi állapota indokolja, esetleg közművek, épületek vannak veszélyben. A közterületen álló fák állapotát úgynevezett Fakopp berendezéssel is vizsgálják. A 3D technológiát alkalmazó Fakopp működési technológiája a fatörzsön körben lehelyezett érzékelők között gerjesztett hang terjedési sebességének mérésén alapszik. Az okos szerkezet megmutatja, az adott fa képes-e kiállni egy vihart, jelent-e veszélyt a környezetében lévő tárgyakra vagy személyekre” – tájékoztatott Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs vezetője.

A hatósági határozatok alapján kivágott fákat a szolgáltató minden esetben köteles pótolni. Novembertől kezdődően a talaj menti fagyok megjelenéséig fontos teendő a faültetés, ennek keretében megtörténik az elszáradt fák pótlása. A pótlás mennyisége mindig több, mint az elszáradás vagy betegség miatt kivágott egyedek száma. A városi faállomány bővítése érdekében jellemző a kiserdő (Győrkőcliget) szintű fatelepítés is. Győrben 2010 óta több mint 7.600 facsemetét ültetett el a Győr-Szol Zrt. a város közterületén.

A rezsiárak módosulása miatt valószínűsíthető az illegális fakivágások elszaporodása a város területén, aki ilyet lát, hívja a rendőrség forróvonalát, vagy a Mezőőri és Parkőri Szolgálat és a Városrendészet Győr közös, 96/550-730-as telefonszámát, vagy a Városrendészet Győr 20/403-8917-es ügyeleti számát.

„Amint polgármester lettem két és fél évvel ezelőtt, az első dolgom volt a győri Püspökerdő és a marcalvárosi kiserdő helyi védelembe helyezése. Azóta a győrszentiváni tölgyessel is megtettük ugyanezt. Győrben a jelenlegi városvezetés elkötelezte magát a környezetvédelem, a fák és az állatok védelme mellett – válaszolta megkeresésünkre dr. Dézsi Csaba András polgármester. „Nem látom semmi okát annak, hogy ezen az irányon változtassunk, erről szól a dr. Szálasy László elnök úrral bevezetett Zöld Győr programunk is.”
Kapcsolódó témák: #erdő | #püspökerdő | #természet | #természetvédelem |
Hirdetés