Gazdaság

Jó hír a győri nyugdíjasoknak is: érkezik az emelt és a 13. havi nyugdíj

Zombai-Kovács Ákos Fotó: depositphotos.com
2023.01.20. 10:37

Februárban nem csak emelt összegű nyugdíjat, de a teljes 13. havi juttatást is kézhez kapják a győri nyugdíjasok. Győrben több mint 27 ezer embert érint a februárban érkező plusz pénz. Erről a legnagyobb helyi nyugdíjas szervezet, az Arrabona Nyugdíjas Egyesület elnöke beszélt a Győr+ Médiának.

Hirdetés

Jól indult a 2023-as esztendő a győri idősek számára is. Januárban már az emelt nyugdíjat kapták kézhez, februárban pedig ehhez még a 13. havi nyugdíj teljes összege is hozzá jön. A legnagyobb tagsággal rendelkező győri nyugdíjas egyesület elnöke a Győr+ Médiának azt mondta, hatalmas segítség a szépkorúak számára a szokásosnál több juttatás. „Bátran állíthatom, nagy segítség az időseknek az, hogy februárban tulajdonképpen dupla nyugdíjat kapnak, a mi tagságunk zömében az alacsonyabb nyugdíjúak közé tartozik, de nekik is komoly támogatás az emelt és a 13. havi juttatás” – hangsúlyozta Rákosi Zsolt.

Rákosi Zsolt. Fotó: Z.K.Á.

Korábban a Covid-járvány, most pedig a gazdasági válság sújtja az időseket, önhibájukon kívül kicsit be is zárkóztak a nyugdíjasok Győrben is. Az érintettek sokféle módon próbálnak takarékoskodni és minden hónapban kijönni a járandóságukból. „Családi házban élő időstársaink mindenféle módon megpróbálnak spórolni a fűtéssel, a távfűtéses lakásokban élőknek szerencsére nem okoz gondot a szárnyaló energiaár, viszont sok olyan hely, intézmény zárt be Győrben is a költséghatékonyság jegyében, ahol korábban össze tudtak jönni a szépkorúak, ők most alternatív megoldásokat és helyeket részesítenek előnyben – tette hozzá az elnök.

Ebben az évben az ismert és említett nehézségek ellenére az Arrabona Nyugdíjas Egyesületnek komoly tervei vannak. A friss nyugdíjas, 63-65 éveseket szeretnék majd megszólítani és tagságukba invitálni, ezzel pedig segíteni őket abban, hogy ne magányosodjanak el. „Sajnos egyre kevesebben jönnek el az idősklubjainkba, inkább maguk küzdenek az elmagányosodás ellen, ezért szeretnénk majd megszólítani idén a 63-65 éves friss nyugdíjasokat és tagságunkba invitálni őket, ebben a Győr+ Média segítségére is számítunk, hogy minél több embert tudjunk megszólítani” – emelte ki Rákosi Zsolt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ország lakosságának közel egynegyede, vagyis mintegy két és félmillió ember részesül nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban. Nekik jóval több pénzt hoz a február, míg Győrben több mint 27 ezer embert érint pozitívan az emelt és a 13. havi nyugdíj kifizetése.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Illusztráció: depositphotos.com

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #idősek | #nyugdíj | #nyugdíjas | #nyugdíjasklub |