Jelentős károkat okozott a tulipánokat kitépő nő, őrizetbe vették

Havassy Anna Katalin Fotó: Rendőrség
2024.04.02. 15:55

Nagy visszhangja volt Győrben a húsvéti közterületi virágtépkedésnek, amire logikus magyarázatot nem találtak a közösségi médiában kommentelők, s indulatoktól sem volt mentes a hangulat. A Győr+ Média utánajárt az esetnek: az elkövetőt elfogták, az esztétikai és az anyagi kár is jelentős.

Futótűzként terjedt a közösségi médiában a hír és a hozzá tartozó fotók, hogy ismeretlen személy vagy személyek húsvét hétvégéjén rengeteg tulipántól fosztották meg a gondosan beültetett virágágyásokat Győrben, a Honvéd ligetben. A kitépett szálakat, szirmokat a környéken szétszórták, vagy éppen a padokra tették őket. Logikus magyarázatot nem igazán talált senki, valljuk be nem is nagyon lehet. Az indulatok viszont meglehetősen elharapództak, sokan a Városrendészet Győr munkatársainak felelősségét emlegették. S bár igaz, hogy a rongálást megakadályozni nem tudták, az elkövetőt ők érték tetten.

A Városrendészet ügyeleti központjába futott be a jelzés április 1-jén hétfőn délelőtt, hogy a Honvéd ligetnél egy zavartan viselkedő nő tépkedi a tulipánokat. Löveiné Gondár Katalin és Mecséri Szabolcs rendészek azonnal a helyszínre siettek.

„Egy idősebb hölgy akkor már próbálta lebeszélni a további tépkedésről a középkorú nőt, de eléggé hajthatatlannak tűnt. Próbáltunk vele szót érteni, de sajnos tényleg roppant zavartan viselkedett, elég furcsa magyarázatokat adott a tettére és látszott, hogy nincs tisztában azzal, milyen pusztítást végzett. A helyszínt el akarta hagyni, de felvilágosítottuk, hogy ezt a tette fényében nem teheti meg, s már szóltunk a Győr-Szol ügyeletének és a rendőrségnek is. Míg ők megérkeztek, mi visszatartottuk a nőt és a helyszínt biztosítottuk.” – mondták el a Győr+ Média érdeklődésére az akkor szolgálatban lévő városrendészek.

Az esettel kapcsolatban Miletics Mór, a Városrendészet Szakmai igazgatója elmondta, hogy legjobb tudásuk és erejük szerint óvják a város közbiztonságát, de mindenhol egyszerűen képtelenség ott lenni.

„Tudjuk, hogy a lakosság azt szeretné, ha Győrben nem lenne semmiféle rongálás vagy rendbontás. Ennek mi is örülnénk, de egy ekkora város egész területét egyszerűen nem tudjuk lefedni, nem lehetünk ott minden utcában, minden parkban és sorolhatnám. Ha a lakosság értesít minket, azonnal reagálunk. Így volt ez a tulipános esetnél is, ahol a jelzést követően még a helyszínen elfogtuk a garázda asszonyt. Kollégáim ismét megfelelően intézkedtek, köszönet illeti őket!” – hangsúlyozta a szakmai igazgató.

A meglehetősen nagy mértékű virágpusztítással kapcsolatban a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is megkerestük, ahonnan az alábbi tájékoztatást kaptuk:

A Győri Rendőrkapitányság március 31-én büntetőeljárást indított egy 55 éves nő ellen, aki március 30-án a délutáni órákban Győrben, a Honvéd ligetben lévő virágágyásokba – a Győr-Szol Zrt. által – ültetett tulipánok közül 850 darabot megrongált. Ezt követően április 1-jén ugyanezen helyszínen 8 óra körül további 305 tulipánt tépett ki, illetve tördelt le. Cselekményeivel összesen 577.500 forint kárt okozott. Fentiek alapján a gönyűi nőt a rendőrök nagyobb kárt okozó rongálás bűntette elkövetésével gyanúsították meg, majd bűnügyi őrizetbe vették.”

A rendőrség tájékoztatásából látható tehát, hogy a nő közel 1200 szál tulipánt tépett ki az ágyásokból, ezzel nem csupán jelentős anyagi, hanem pótolhatatlan esztétikai kárt is okozott.

A Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési és Kivitelezési Igazgatóságának koordinátora Krakovszki József érdeklődésünkre elmondta, hogy a kitépkedett virágokat jelenleg nem tudják pótolni, majd csak május környékén, egynyári növényekkel.

Sajnos súlyos esztétikai károkozás történt. Ezeknek a növényeknek a hagymáit az ősszel telepítették a kollégáink azért, hogy tavasszal egy gyönyörű virágpompába borult képet kapjon a park. A város területén nagyságrendileg 20 ezer hagymás növényt ültettek el a munkatársaink. A Honvéd ligetben található virágágyásba körülbelül 2500 darab virághagymát tettünk az ősszel, a rongálásban ebből közel 1200 darab növényt vesztettünk el: volt amelyiket csak szárában tépték ki, de volt amelyiket hagymástól…Ezzel a cselekedettel a terület szépsége nagyban károsodott” – hangsúlyozta a szakember, majd azt is hozzátette, hogy helyreállítani azonnal sajnos nem lehet az érintett virágágyást. A hagymás növényeknek ugyanis pont az a lényege, hogy tavaszra boruljanak pompába és tegyék szebbé a várost. A hagymák kiszedése májusban lesz aktuális, utána tudják egynyári növényekkel beültetni a rongálást szenvedett virágágyást is.

„Nagyon nehéz kivédeni a rongálásokat és sajnos minden évben küzdünk vele. Az egynyári növényeket ha kitépik, azt tudjuk pótolni, de a hagymásokkal sajnos ezt nem lehet megtenni. A legnagyobb kár nyilván esztétikai, de a kollégák gondos és hosszadalmas munkája is odaveszett így, s persze az anyagi kár is jelentős…” – zárta Krakovszki József.

A rongálást elkövető zavart nő elszámoltatása tehát folyamatban van, májusban pedig – ahogy fentebb írtuk – egynyári növényekkel pótolják a pusztítást. Addig egy kis türelemre van szükség tőlünk lakosoktól, de a Győr-Szol munkatársai megígérték: hamarosan ismét virágpompába öltöztetik a Honvéd ligetet. Nekünk csak az lenne a feladatunk, hogy vigyázzuk a környezetünkre.

Fotó: Rendőrség és Városrendészet Győr