Hirdetés
Ülésezett a győri közgyűlés

Javultak a rendőrség mutatói, de sok még a teendő

Fotó: O. Jakócs Péter
Zoljánszky Alexandra
2020.06.26. 15:23

A koronavírus-járvány miatti hosszú szünet után újra ülésezett a győri közgyűlés pénteken a városháza dísztermében. Szó volt többek között a rendőrség és a győri Közterület Felügyelet munkájáról, valamint az elmúlt időszakban gyakran emlegetett a hulladék-kérdésről is.

Hirdetés

Napirend előtt dr. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz–KDNP) tizenkét Városrész Szolgálatáért díjat adott át a városrészek önkormányzati képviselőivel. A díjazottakról külön cikket olvashatnak IDE kattintva.

Életének 83. évében elhunyt Szilágyi István, a Győri Nemzeti Színház művésze. 89 évesen elhunyt Szabó Miklós Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy, érdemes művész, a Győri Leánykar alapítója. Egy perces, néma felállással emlékezett rájuk a közgyűlés.

Hirdetés

A polgármester elmondta, a Fidesz-KDNP frakció egyhangú döntéssel május 4-én Radnóti Ákos alpolgármestert választotta meg a frakció elnökének.

Elsőként a Győri Rendőrkapitányság beszámolója szerepelt napirenden. Váczi Attila r. alezredes, kapitányságvezető elmondta, idén ünnepelik Magyar Rendőrség létrehozásának századik évfordulóját. Hangsúlyozta, Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, és a jövőben is erre törekednek. „Kitartó becsülettel szolgálunk és védünk” – hangsúlyozta.

Az elmúlt évről szólva többek mellett kiderült, 2019-ben sikerült tartaniuk a bűncselekmények tekintetében az elmúlt időszak csökkenő tendenciáját. 2019-ben a megyében elkövetett bűncselekmények közel 50 százaléka történt Győrben. Ez az arány a tavalyihoz képest 10 százalékkal kevesebb. A város területén 3782-ről 3392-re csökkent a bűncselekmények száma. A regisztrált, közterületen elkövetett bűncselekmények száma azonban nőtt 913-ról 1174-re. A kiemelt bűncselekmények száma 2166-ról 1977-re csökkent. Tavaly közel 17 százalékkal csökkent a lopások száma. A nyomozások eredményessége emelkedett, a közterületi jelenlétet emelték.

A közlekedés-biztonság tekintetében nem sikerült javulást elérni. Tavaly 427 személyi sérüléssel járó baleset történt, ez 9 százalékos emelkedést jelent. Jelentősen növekedett a halálos balesetek száma, összesen 24 esetben vesztették életüket a kapitányság illetékességi területén. A legtöbb balesetet gyorshajtás, elsőbbség meg nem adása, kanyarodási szabályok be nem tartása okozta.

Dr. Dézsi Csaba András jelezte, hatékonyabb munkát vár az illegális hulladéklerakás megszüntetésének érdekében az elmúlt évek eredményeivel szemben.

Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz–KDNP) a szeméttel kapcsolatos problémákat szintén az elsők között említette és felhívta a figyelmet, zéró tolerancia van a szemetelőkkel szemben. Jelezte, a közterületi kamerarendszer bővülni fog a szelektív szigetek bekamerázásával is. Határozott intézkedést kért a szemetelőkkel szemben, továbbá a Szent István úton és a Szigethy Attila úton áthaladó kamionforgalom fokozott ellenőrzését. Rámutatott, a kerékpározás népszerűvé vált az elmúlt hónapokban életben lévő veszélyhelyzetben, viszont vannak olyan területek, ahol nem lehet biciklizni. Megnőtt a kerékpáros ételszállítók száma, akik a sétálókat sokszor zavarják, szükség van a fokozott ellenőrzésükre.

Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, Sziget és Pinnyéd városrészek képviselőjeként legtöbben közterületi hangoskodás, tivornyázás miatt keresték meg. A közterületi jelenlét fokozását kérte a rendőrkapitánytól.

Takács Krisztián (Fidesz–KDNP) felhívta a figyelmet a gyorsulási versenyekre, amik főként a Belvárosban és Révfaluban okoznak problémát esténként. Konkrét lépéseket kért, hogy jelentősen csökkenjen a probléma, és a győriek nyugodtan pihenhessenek.

Borsi Róbert (Fidesz–KDNP) az online felületeken megjelenő bűnözésre hívta fel a figyelmet, és Győrben is bűnmegelőző kampányokat kért ezek megakadályozására.

Glázer Tímea (DK–Momentum–MSZP–Jobbik–LMP) a közterületi kamerák hatékonyságáról kérdezett, illetve arról érdeklődött, hogy tervez-e létszámot emelni a rendőrség?

Váczi Attila válaszában kifejtette, a közlekedési kultúra javításán is nagy erőkkel dolgoznak, a kamionáthaladást folyamatosan ellenőrzik. A gyalogos szolgálat meghatározott rendben folyik, és ígérte, a problémás időszakokban nagyobb létszámot irányítanak az adott területre. A kamerákkal kapcsolatban elmondta, a régebbiek rosszabb minőségű képet produkálnak, mint az újabbak, és arra törekednek, hogy munkatársaik minél hamarabb reagálni tudjanak a kamerák segítségével. Kidolgozás alatt vannak tervek ennek megvalósítására. A győri rendőrség létszámbővítése folyamatos, a fluktuáció átlagosnak mondható – reagált a rendőrkapitány.

A részletes beszámolót ITT olvashatják.

Szintén napirenden szerepelt a Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat munkája is. Erről ITT találnak bővebb tájékoztatást.

Radnóti Ákos megköszönte a szervezet munkáját és jelezte, még határozottabb intézkedéseket kért a polgármester. Radnóti Ákos a 24 órás ellenőrzések bevezetését, a roncsautók eltávolításának gyorsítását szorgalmazta például és a koldulás problémájára is felhívta a figyelmet. Üdvözölte, hogy a mozgássérültek parkolóival való visszaélések száma jelentősen csökkent.

Takács Krisztián a tilosban parkoló autók büntetése mellet a tilosban italozókkal szembeni gyors fellépést is kérte.

Truka István, a győri Közterület Felügyelet vezetője elmondta, a roncsautók elszállításában az utóbbi két és fél hónapban volt elakadás, de a felszólítások után most már a fizikai eltávolítás szakaszába léphetnek. Gyalogos járőreik a belvárosban folyamatosan jelen vannak.

A Közterület Felügyelet és Mezei Őrszolgálat neve Győri Önkormányzati Rendészetre változik.

A közgyűlésen kiderült, a Generációk Művelődési Háza nagy felújítás előtt áll, ezért az itt működő csoportok az Újkapu utcában és a Virágpiac téren találnak átmeneti otthonra.

A közgyűlésen szó volt arról is, hogy a város a Győr-Szol Zrt-től megvásárolja a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-t (GYHG).

Glázer Tímea szerint egy ország fullad bele a szemétbe, de a kormány nem tesz semmit. Szerinte a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t kellene megszüntetni.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester jelezte, ez nem a győri önkormányzat hatásköre. Elmondta, a város szemetesebb, mint szeretnénk. A kuka melletti szemét pedig nem magától kerül oda. Kiderült, hogy a szemetelők fele nem is győri. Környékbeli településekről rendszeresen autóval hordják be a hulladékot a városba. Az egész kérdés komplex, tette hozzá a polgármester és kifejtette, Győrben a hulladék-díjak nem magasak országos szinten, ám mégis előfordul, hogy társasházak kevesebb, kisebb hulladékgyűjtőt használnak az indokoltnál. Mára a szelektív gyűjtőkkel kiegészített rendszer elavulttá vált, sokan a kommunális hulladékot is a szelektív gyűjtőkbe teszik. Rámutatott, a GYHG Győr-Szoltól való leválasztása azért történt, hogy az intézkedések folyamata egyszerűsödjön, hogy átláthatóbbá váljanak a rendelkezések, gyorsabb megoldást kapjanak a problémák.

A közgyűlésen elhangzott, a GYHG újonnan kinevezett ügyvezetője, Reizer Bálint próbaidejében beadta a felmondását, a Környezetvédelmi Bizottság pedig újabb tagokkal bővült.

Dr. Dézsi Csaba András a közgyűlés végén elmondta, tudomására jutott, hogy felröppent a hír, miszerint a győrszentiváni sportpályát be akarják társasházakkal építeni. Ezek pletykák, szögezte le és hozzátette, az önkormányzat megpróbálja visszaszerezni a korábban magánkézbe került területet.

Dr. Dézsi Csaba András a szombati Szent László-napi díszközgyűlésen Szent László-érmet adományoz Csordás Adriennek, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház ápolási igazgatójának, dr. Kőrösi Tamásnak, a győri Kaáli Intézet orvosigazgatójának, Pál Kálmán Ferencnek, az Öt Templom Fesztivál alapítójának és Szabó Karolina Erzsébet óvodapedagógusnak, népművésznek.

A napirendi pontok listáját ITT találják.

A pénteki ülés IDE kattintva nézhető vissza online.

A közgyűlés legközelebb szeptember 29-én ülésezik.

https://youtu.be/Gul–0SGG9M

TV-s szeresztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr+TV | #Győri önkormányzat |
likeold
a fb oldalunkat