Hirdetés
Több idő jut a családra

Javult a győriek egészsége, csökkent a drogfogyasztás

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.06.20. 16:23

Közel harminc éven át dolgozott azért, hogy a győriek egészségesebben és egészséges környezetben élhessenek. Neve Győrben összeforrt a WHO-val. Miklósyné Bertalanfy Máriával nyugdíjba vonulása kapcsán beszélgettünk.

Hirdetés

– Hogyan lett városunk WHO-koordinátora?
– Győr 1989-ben kapcsolódott be az Egészséges Városok Programba, melynek az a célja, hogy biztosítsa a városban élők egészségének hosszú távú fenntartásához, fejlesztéséhez szükséges feltételeket. A feladatok koordinálására három évvel később írt ki pályázatot az önkormányzat, melyet én nyertem el, és gyakorlatilag a nulláról kellett felépítenem a munkakörömet.

– Mire a legbüszkébb, amit elért az elmúlt évtizedekben?
– Büszke vagyok azokra az egészségfejlesztési kezdeményezésekre, amelyeket a Győri WHO Egészséges Városok program által megvalósítottunk. Ez a sokrétű, szerteágazó tevékenység csakis politikai támogatással és széles körű partnerhálózati együttműködéssel valósulhatott meg. Ebben töltöttem be kezdeményező, koordináló szerepet. Óvodásoktól a nyugdíjasokig, minden korosztály számára kínálunk programokat, szolgáltatásokat. Az eredményeinket mutatja, hogy az elmúlt harminc évben bizonyíthatóan javult a győriek egészségi állapota, valamint a napokban készült el a legfrissebb városi droghelyzetfelmérésünk, amely szerint a fiatalok szerfogyasztása huszonöt év után először csökkenést mutat. Ennek örülhetünk, azonban napjainkban egy újabb káros szenvedély ölt egyre nagyobb méreteket főleg a fiatalok körében, mégpedig az online függőségek.

Hirdetés

– Melyek voltak azok a programok, amelyek hathatós segítséget nyújtottak a győrieknek?
– A Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (KEF) az ország legjobbjai között tartják számon, eredményes, közös munkát végeztünk. Aztán az idősügyi politikában a Győr Városi Idősügyi Tanáccsal működtünk jól együtt, 2010-ben és 2018-ban is elnyertük az Idősbarát önkormányzat díjat. Sok minden történt az idősek életminőségének javításáért, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) programjai mellett működik a „beszélgetőhálózat”, az „önkéntes nagyiszolgálat”, a szenior táncklubok és a gyaloglóklubok. Úgy vélem, a szociális kapcsolatok létfenntartó táplálékot jelentenek minden életkorban, de különösen az időseknél.

– Lelkesedése töretlen, úgy tapasztaltam, ez nem egy nyolcórás munkát jelentett önnek.
– Szerencsésnek érzem magam, mert olyan munkát végezhettem, amely boldoggá tett azzal, hogy másoknak segíthettem. Olyan nemes célért dolgozhattam, mint a győriek egészségének megőrzése, fejlesztése, védelme. Örülök, hogy részese lehettem az Egészséges Városok Projekt Irányító Bizottság, a KEF, az Idősügyi Tanács, a Győr Városi Közlekedésbiztonság Bizottság, a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület, a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ (EFI) valamint az önkéntes hálózataink létrehozásának és működtetésének. Nem kíméltem sem időt, sem energiát azért, hogy a kitűzött célt sokadmagammal elő tudjuk mozdítani. Számomra a legnagyobb elismerés a partnereim visszajelzése, de jólesett, amikor országosan is elismerték „Elige Vitam” miniszteri elismerő oklevéllel a drogprevencióért, „Pro Seniore” díjjal az idősekért és „Pro Sanitate” díjjal a városban élők egészségéért végzett tevékenységemet.

– A munkája miatt bizonyára sok minden kimaradt az életéből, mit szeretne bepótolni a nyugdíjasévek alatt?
– A családomra és magamra kevesebb időm jutott, mint szerettem volna, ezt szeretném bepótolni. Tervezem, hogy többet foglalkozom az egészségemmel, biciklizek, nording walkingozok, valamint önkénteskednék is, hiszen erre már számos lehetőség kínálkozik.

likeold
a fb oldalunkat