Jahoda Maja: a Jóisten a tenyerén hordoz

J. Kovács Andrea O. Jakócs Péter
2023.02.19. 08:16

Az 1780-ban épült parasztbarokk ház egyedi hangulatával és bájos udvarával azonnal rabul ejti a látogatót. Pocak, a kíváncsi fekete cica alaposan felmér, majd néhány simogatást engedélyez, aztán elégedetten dagaszt gazdája ölében, végül méltóságteljesen elvonul.

Jahoda Maja Ybl Miklós- és Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész Temesváron született. Máig élénken élnek benne a gyermekkori emlékek, a bánsági város földszintes házaival, gyönyörűen éneklő jóságos nagymamája, nagyapja malma, a frissen őrölt liszt illata, s a közeli pipacsos rét jelentette végtelen szabadság. Szülei Magyarországra költöztek, így az iskoláit már Budapesten végezte. Az Iparművészeti Főiskolán belsőépítészetet tanult. A diploma megszerzése után pályázattal két évet töltött Svédországban. Hazatérve egykori főiskolájára hívták vissza tanítani. Férjével, Jurcsik Károly Kossuth- és Ybl-díjas építésszel és kislányukkal 1979-ben költöztek Győrbe.

Engem a jóisten a tenyerén hordott, mert egész életemben azt csináltam, amit imádtam. Nekem nem munkám volt, hanem hobbim, s ezt akkor is így éreztem, amikor hosszú évekig éjjel-nappal dolgoztam – mondja, és sorolja a munkákat. A Komédiás étterem, az egészségügyi szakközépiskola, az Újvilág utca egyik épülete, melyet férjével közösen terveztek, s végül az Év Lakóháza lett, virágüzletek, patikák, bölcsődék, óvodák, iskolák, lakások és ravatalozók. Szívében különleges helyet foglal el a rác templom és a pannonhalmi apátság több belső tere, köztük a főapát rezidenciája, valamint a herendi porcelángyár kávézója és étterme.

Közben új szerepben is kipróbálhatta magát. 1989-ben Markó Ivánnal megalapították a győri Művészeti Szakközépiskolát, Jahoda Maja pedig elvállalta a vizuális tagozat művészeti vezetését. „Hároméves kemény küzdelem volt, mindent ki kellett találni és engedélyeztetni. Nem volt előttünk példa, hiszen az intézmény fenntartója nem a városi tanács volt, hanem a Győri Balett. A befektetett munka azonban megtérült. Jó tanárok, tehetséges diákok népesítették be az iskolát. Az első végzősök között volt Borsa Kata, az Öt Templom Fesztivál alapítója, és Germán Fatime, aki már többször elnyerte az év grafikusa címet.”

A kilencvenes években magántervezőként dolgozott, majd férjével céget alapítottak. Rengeteget dolgoztak, a közös munkának egy családi tragédia vetett véget. Jurcsik Károly megvakult, felesége pedig tíz éven át ápolta a depresszióba süllyedt és egyre több betegséggel küzdő párját és a velük élő idős édesanyját.

Hogy mi adott neki erőt? A szeretet és a kötelességtudat. Amikor végül elveszítette szeretteit, maga is megjárta a földi poklot. A lelki trauma mellett egy háztartási baleset okozott hosszú hónapokig tartó fájdalmakat és kényszerű bezártságot. Hála a barátainak, Júlia lányának és a kezelőorvosának, megerősödve került ki a nehéz helyzetből. Alkotókedve új útra vitte. Hímezni kezdett. Tűfestéssel készült képein szárnyaló képzelete nyomán fák, vadvirágos mezők, virgonc bárányok elevenednek meg káprázatos színekben. Legmegkapóbb munkája a szent városok sorozat első darabja, amely Jeruzsálemet ábrázolja.

Jahoda Maja a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aktívan részt vesz az Iparművészeti Tagozat munkájában. Az Iparművészeti Főiskolán kívül tanított a Soproni Egyetemen, valamint a Széchenyi-egyetemen is.

Elkötelezett állatvédő. Vallja, hogy az ember és a természet egymás mellé van rendelve. Tiszteli a természetet és szereti az állatokat. Volt, hogy huszonegy macskát etetett és fogadott be. Huszonhat évvel ezelőtt pedig négy barátjával létrehozta az Emberek az Állatokért Alapítványt, amely a Győri Állatmenhelyet működteti.

A tehetséges és sokoldalú művészt Győr városa tavaly Újváros Szolgálatáért díjjal tüntette ki.

Kapcsolódó témák: #életút | #építészet | #művészet | #tehetség |