Győr+ Konyha

Izgalmas paradicsomleves

Fotó: Győr+
Szarka Zsófi
2020.07.25. 08:49

Azoknak az ínyenceknek ajánlom, akik szeretik az újdonságokat és az ízes ételeket. Isteni paradicsomleves ez, de teljesen eltér a megszokott fogásunktól.

Meghatározó élményem volt kislánykoromban, amikor Győrben bementünk egy kínai étterembe, ahol forgó asztalközép fogadott bennünket. Manapság ez már nem újdonság, de akkor az nagyon látványos volt. Erre az étteremre sokan emlékezhetnek, hiszen több éven keresztül álldogált a Bácsai út elején, a Galántai úton. Azóta már sok étterem próbált ott szerencsét, de akkor, abban a kínai étteremben mindig négyen ültünk csak. Nem találkoztam hasonló autentikus ázsiai hellyel azóta sem. A főételek az asztal forgó részére érkeztek, így tudtuk kóstolgatni és csereberélni őket.

A leveseket azonban külön kértük, és mivel találtam paradicsomlevest az étlapon, ezért én ezt választottam. A legnagyobb meglepetésemre egy húsleves érkezett, az alján némi kukoricával és benne egy szép nagy karika friss paradicsommal. Akkor nem igazán örültem neki, de most mégiscsak jó alapja volt ennek a receptemnek. A húsleves alaplébe friss paradicsomokat kockáztam, felforraltam, összemixeltem és levesbetétként főtt lencsét és vékony csíkokra vágott zellert tettem bele. Üdítő, friss étel lett, amit egy csepp tejszínnel krémesítettem. Olyannyira jól sikerült, hogy felvettük az étlapunkra.

Bevásárló lista (2 főre):

  • 300 ml húsleves
  • 200 ml víz
  • 1 kk só
  • 3 db friss, édes paradicsom
  • 1 konzerv lencse
  • kis darab zellergumó
  • 50 ml tejszín
  • friss petrezselyemzöld

Elkészítés:

A húslevest felforralom a vízzel és belekockázom a friss paradicsomokat, majd újra felforralom. Botmixerrel összeturmixolom, de az sem baj, ha darabos marad egy kicsit. A zellergumót vékony szeletekre vágom, majd felcsíkozom, ezt adom hozzá és a lencse felét, kb. 3 evőkanálnyit. Főzöm 10 percig, ha kell ,egy kicsit sózom még. Friss zöldet szeletelek bele, ami lehet petrezselyem vagy snidling, majd a tejszínt hozzáadom. Készen is vagyok, tálalok.

Tipp: Vegánok a tejszín helyett a lencse felét turmixolják, így lehet krémes a leves.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha |