Ismét irtják a szúnyogokat Győrben

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.06.30. 20:45

A Győr-Szol Zrt. a következő napokban ismét kémiai szúnyoggyérítést végez földi beavatkozással.

Ha az időjárási körülmények engedik, június 30-án, kedden, július 1-jén, szerdán, július 2-án, csütörtökön és amennyiben a teljes program nem fejeződik be, július 3-án, pénteken is földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Győr területén. Az erre alkalmas melegködös illetve ULV technológiával működő berendezések a tervek szerint a kora esti órákban dolgoznak a város különböző pontjain.

Elsősorban a vizes élőhelyek közelében, valamint az erdősávokban, bokros-fás területeken, ártereken, vízpartokon, valamint a külső városrészekben, lakóövezetekben és a belvárosban kerül sor földi kémiai gyérítésre. A többnapos munka Győr valamennyi városrészét érinti.

Június 30-án, kedden a következő területeken várható a melegködös berendezés feltűnése: Püspökerdő révfalusi oldala, Püspökerdő pinnyédi oldala, bácsai legelő, likócsi ártér, Likócs, Győrszentiván-kertváros, Pinnyéd, Bécsi úti kiskertek.

A melegködös gyérítést végző szerkezet működése zajhatással jár, ezért a szolgáltató kéri a lakosság elnéző türelmét.

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A kémiai gyérítéssel a szolgáltató igyekszik megakadályozni a szúnyogok robbanásszerű elszaporodását, azt hogy zavaró mennyigében jelenjenek meg a lakókörnyezetben. Az erre a célra alkalmazott szer rendelkezik az egészségügyi hatóságok engedélyével, az alkalmazott koncentrációban sem emberre, sem a ház körül élő, melegvérű állatokra nem ártalmas. Másodlagos hatásként ugyanakkor jelentősen hozzájárul a kullancsok elpusztításához is.

Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, ezért fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

A szolgáltató köszöni a győriek együttműködését, a szúnyogirtással járó kellemetlenségek elviseléséhez pedig az érintettek türelmét és megértését kéri. Valamennyi intézkedés azt a célt szolgálja, hogy a városban élők, az ide érkezők a szabadban is nyugodt körülmények között tölthessék idejüket, élvezhessék a nyarat.

Forrás: Győr-Szol Zrt.

Kapcsolódó témák: #Győr-Szol Zrt. |