Ismerjük meg Győr ipartörténetét!

Pécskai István Fotó: Győri Ipartörténeti Alapítvány
2022.12.18. 14:59

Győrben sétálva ma már egyre több helyen találkozhatunk ipartörténeti emlékhelyekkel. Az elmúlt években kihelyezett csaknem 30 db táblával a város gazdag ipari múltjának állít emléket a Győri Ipartörténeti Alapítvány.

Hirdetés

A 2005-ben megalakult szervezet feltett szándéka, hogy felkutassa, tudományos igényességgel feldolgozza, és bemutassa a városban, illetve a vonzáskörzetében fellelhető ipartörténeti emlékeket. A régi gyárépületeken – vagy egykori telephelyeken – látható emléktáblákon egy QR-kód okostelefonos beolvasását követően az érdeklődők az alapítvány weblapján az adott cég történetét bemutató linkre juthatnak el. A cégtörténetek mellett gazdag képanyag teszi teljessé a leírtakat.

„Az alapítványnak évek óta sikeres programja az ipartörténeti túrák szervezése. A gyalogos vagy kerékpáros túrákon szervezett formában igyekeznek lehetővé tenni, hogy az ipari emlékhelyek mellett a különböző céges gyűjtemények megtekintésére minden érdeklődőnek lehetősége legyen” – mondta Miklósy Lajos, a Győri Ipartörténeti Alapítvány elnöke.

Fotó: Ács Tamás

Az alapítvány egyre fejlődő kapcsolatot alakított ki a Rába-gyárral.

„Novemberben, a vállalat alapításának 125. éves évfordulójának tiszteletére szerveztünk egy nagy sikerű konferenciát, amelynek folytatásaként egy új cégtörténeti könyv elkészítésének gondolata is felvetődött. Tematikus túráink sorát a jövőben a Rába-gyár cégtörténeti gyűjteményének csoportos látogatásával fogjuk bővíteni. A járművek és gépek iránt érdeklődőknek érdemes velünk tartania Dunaszegre is, ahol Európa egyik legnevesebb magánkézben lévő stabilmotor-gyűjteménye tekinthető meg. Kuriózomszámba megy, hogy a motorok csaknem száz százaléka ma is működőképes. A látókörünkben lévő ipartörténeti értékkel bíró gyűjtemények, valamint a múzeum évek óta kiállításra váró anyagai kivételes lehetőséget teremtenek egy – a város ipari múltját reprezentáló – tudományos és oktatási célokat egyaránt szolgáló interaktív ipartörténeti gyűjtemény létrehozására. Ennek megvalósítása alapítványunk legfőbb távlati célja” – fejtette ki Andorka Zsolt projektvezető kurátor, az alapítvány alelnöke.

A Győri Ipartörténeti Alapítvány emellett több más területen is hiánypótló szakmai munkát végez. Elhatározta, hogy elfogulatlanul megemlékezik Horváth Ede, a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár korábbi vezérigazgatójának életművéről. Új projektként gépszobrok közterületi kiállítását is tervezik 2023-ban. Elsőként egy 1930-as években gyártott fémipari gyalugép felállítására kerül sor a néhai ágyúgyár Puskás Tivadar út felőli területén.

Fotó: Ács Tamás

Miklósy Lajos kiemelte, mivel civil szervezetként működik az alapítvány, így nagy szüksége van a cégek és a magánszemélyek anyagi támogatására. Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki régi ipartörténeti emléktárggyal, fotóval, vagy dokumentummal rendelkezik, és hajlandó azt átadni, vagy csak a digitalizálás idejére kölcsön adni, keresse fel az alapítványt, ezzel is segítve és gazdagítva a múltról szerzett ismereteket.

Nyitókép: A vagyongyár központi telephelye (2018). Előtérben a szeszgyár épületei, a háttérben az egykori gyár helyén felépült Duna-parti lakóházak. Forrás: ipartortenet.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #ipar | #ipartörténet |