Iskolai előadások a Vízi Élőhelyek Világnapján

Győr+ ÉDUVÍZIG
2023.02.07. 15:09

Két győri középiskolában, valamint a győrújbaráti általános iskolában tartottak előadást az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai a Vízi Élőhelyek Világnapján.

Február 2-án ünnepeljük a Vizes Élőhelyek Világnapját, melyet az 1971-ben ezen a napon aláírt Ramsari Egyezménytől számítunk. 18 ország képviselőinek aláírásával jött létre ez a megállapodás, mely kezdetben a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeiről szólt, mára azonban már a vizes élőhelyek valamennyi élőlényére kiterjedt a figyelem. Az ökoszisztémák köre igen szélessé vált: ide tartozik többek között minden állandó vagy időszakos, sós vagy édesvízzel borított terület (pl. folyó, állóvíz, mocsár, láp), amelyek őshonos vagy veszélyeztetett fajoknak nyújtanak élőhelyet.

Napjainkra már több, mint 170 ország csatlakozott ehhez és több, mint 2414 vizes élőhelyet vettek fel a jegyzékbe meghatározott kritériumok alapján.

A megállapodásra azért volt szükség, mert az egyre fokozódó emberi beavatkozás hatására a 20. század közepére olyan mértékben összezsugorodtak a vizes élőhelyek, hogy mindenképpen szükségessé vált egy az ökoszisztémák hosszú távú megőrzését szolgáló nemzetközi szintű összefogás. Korunkra ugyanis a hajdani nagy kiterjedésű vizes területeknek már csak a töredéke maradt fenn, és pusztulásuk sajnos jelenleg is folyamatban van.

Hazánk 1979-ben csatlakozott a Ramsari Egyezményhez. Jelenleg 29 területtel jegyzi magát, amely összesen 243.410 hektárt jelent. Ezek a területek nem csak a hazai növény és állatvilág szempontjából jelentősek, de a vonuló madarak számára is igen fontos pihenő és táplálkozó helyül szolgálnak.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén 4 Ramsari terület található: a Fertő, a Nyirkai-Hany, a Rába-völgy és a Tatai tavak, melyek fennmaradását vízi létesítmények üzemeltetésével a vízügy biztosítja. Minden évben kapcsolódunk e jeles napról történő megemlékezéshez. Célkitűzéseink között szerepel, hogy az iskolás korosztályon belül minél szélesebb körben népszerűsítsük a világnapot és az ehhez kapcsolódó vízügyi tevékenységeket.

Február 1-je és 3-a között három iskolában, a Győri SZC Kossuth Lajos Technikum és Kollégiumban, a Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 2., 3. és 5. osztályában valamint a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 6. évfolyamában tartottak előadást az igazgatóság munkatársai. Az ismeretterjesztést nagy érdeklődéssel hallgatta közel 200 gyermek, melynek során lehetőség volt kérdezni és együtt gondolkodni a vizes élőhelyek jelentőségéről és megőrzéséről.

Forrás: ÉDUVÍZIG

Kapcsolódó témák: #ÉDUVIZIG |