Hirdetés

Irodát nyitott Győrben az alapvető jogok biztosa

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2022.02.01. 13:23

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala területi irodát nyitott Győrben kedden.

Hirdetés

Az ombudsmani intézmény alapvető célja, hogy a rendelkezésére álló jogi eszközök felhasználásával segítsen mindazoknak, akiket valamilyen alapjogsérelem ért. Az ombudsman kivizsgálja az alapvető jogokat érintő, valamint a rendőri intézkedésekkel összefüggő panaszokat, vizsgálja a közérdekű bejelentések kezelésének folyamatát, továbbá diszkriminációval kapcsolatos hatósági eljárásokat folytat.

Az alapvető jogok biztosa Debrecen és Szeged után Győrben is felavatta a területi irodát. Dr. Kozma Ákos szerint az ombudsmani hivatal legfőbb küldetése, hogy minél több embernek nyújtson segítséget, egyúttal kiemelten fontosnak tartja a személyes, közvetlen kapcsolattartást és tapasztalatszerzést, mert ezáltal első kézből ismerheti meg az emberek gondjait, nehézségeit, és hatékonyabban segíthet azok megoldásában is.

A Nádor Irodaház harmadik emeletén kapott helyet a kirendeltség. Az ügyintézésre előzetes bejelentkezést követően nyílik lehetőség. Hétfőn, kedden és pénteken telefonon, szerdán és csütörtökön pedig személyes ügyfélfogadás során nyújtanak segítséget. Dr. Komáromy Anikó, a hivatal területi referense elmondta, az alapvető jogok biztosa eljárásának megindítását bárki kérelmezheti, ha megítélése szerint a törvényben meghatározott állami szerv vagy közszolgáltató tevékenysége vagy mulasztása alapvető jogát sérti, vagy annak közvetlen veszélyével jár. Az ombudsmani eljárás ingyenes, a vizsgálat költségeit az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala előlegezi és viseli.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #hivatal | #jog |
Hirdetés