Hirdetés

Intenzív kiképzésen az önkéntes területvédelmi tartalékosok

Fotó: Havassy Anna Katalin ÖTT ftörm.
Havassy Anna Katalin ÖTT ftörm/honvedelem.hu
2022.04.03. 08:56

Éleslövészettel záruló, intenzív, egymásra épülő kiképzések sorát hajtja végre márciusban az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj állománya.

Hirdetés

A Covid-19 járvány gyengülni látszik, így újra, egyre több lehetőség adódik a tartalékos állomány további bővítésére és kiképzésére. Már az önkéntesek részéről is nagy volt az igény szinten tartó, vagy épp a már megszerzett tudást bővítő foglalkozásra, s természetesen Győr-Moson-Sopron megyében is folyamatosan szerelnek fel újabb és újabb önkéntes területvédelmi tartalékos katonák.

A márciust a kedvezőbb járványügyi helyzet és a kiképzési terveknek köszönhetően igencsak intenzíven töltötte az állomány: minden hétvégén, blokkosított rendszerben zajlottak a kiképzések. Egy-egy hétvégére tehát több tartalékost is behívtak, az elméleti és a gyakorlati ismeretanyagot pedig tömbösítve adták át a kiképzők.

Hirdetés

Nagy hangsúlyt fektettek a terepen való mozgás elsajátítására, megtanultak tűzpárokban, tűzcsoportokban mozogni, megismerték a különféle tüzelési testhelyzeteket, a gépkarabély magabiztos kezelését. Találkoztak a roham végrehajtásának eredményes módszereivel, csakúgy, mint a támadási és védelmi harcok megvívásának mikéntjeivel is.

Fotó: honvedelem.hu

Az intenzív felkészítés során a kiképzők kiemelt feladatnak tekintik az önkéntes állomány fizikai és mentális állóképességének növelését is. Az önkéntesek megértik, hogy az adrenalint miként lehet a saját, és a csapat javára fordítani, illetve, hogy az egyének lelkesedése hogyan kovácsolható csapategységgé. Ez utóbbiak éppen olyan fontosak, mint az egymásra épülő 10+2 modul során megszerzett egyéb ismeretek is.

A feszített tempójú kiképzés március 24-25-én ért véget, amikor az annak megfelelő modulnál tartó önkéntesek éleslövészeti felkészítésen, majd éleslövészeten vettek részt. Ezek során bukó és szúrt célpontokra is tüzeltek.

Természetesen a kiképzések előre tervezett dinamikája tovább folytatódik majd a 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóaljnál, amelynek katonái minden alkalommal bizonyítják: számíthat rájuk a Magyar Honvédség és készek a mindig megújuló ismeretek folyamatos elsajátítására.

Forrás: honvedelem.hu

likeold
a fb oldalunkat