Hirdetés
Online közvetítés

Így tartják meg idén a győri Könnyező Szűzanya ünnepét

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2021.03.01. 13:03

A járványhelyzet súlyosbodása miatt a győri Vérrel Könnyező Szűzanya búcsúünnepét az idei évben sem március 17-én, sem március 20-21-én nem lehet megtartani hagyományos módon, zarándokok részvételével.

Hirdetés

Az ünnep alkalmából azonban Veres András megyéspüspök szentmisét mutat be a kispapok asszisztenciájával győri Nagyboldogasszony-székesegyházban március 17-éndélelőtt 10 órától, amelyet élő, egyenes adásban közvetít az EWTN (Bonum) TV és a Magyar Katolikus Rádió. 

Fotó: Marcali Gábor
A történet szerint a gyermek Jézus fölé hajoló és imádkozó Szűzanyát ábrázoló képet Walter Lynch clonferti püspök hozta Győrbe, mégpedig azért, mert a Cromwell Olivér-féle üldözés idején a püspök menekülni kényszerült hazájából. Találkozott Püsky János akkori győri püspökkel, aki meghívta őt Győrbe és, kanonokká nevezte ki. Nyolc évig, 1663-ban bekövetkezett haláláig élt Győrben, a képet pedig akkor a Szent Anna kápolna egyik oldalfalán helyezték el. Pár évtized múlva Írországban ismét katolikus-üldözés tört ki, az ország összes püspökét száműzték egy parlamenti határozat alapján. 1697. március 17-én, Szent Patriknak,  Írország térítő apostolának és védőszentjének a napján,  a Győrben őrzött képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek gördültek alá.

„A hír hallatára hamarosan megtelt a templom hívekkel, a káptalanbeliek levették a képet a falról, a fal száraz volt, a kép pedig nemcsak tovább könnyezett, hanem véres verítékkel is ázott. A cseppeket tiszta fehér gyolccsal letörölték, de a vászonra festett kép újra könnyezet, úgyhogy a kis Jézus orcájára is lehullott egynéhány csepp, melynek nyomát most is látni a képen” – írja Jordanszky Elek katolikus pap a Boldogságos Szűz Mária kegyelemképről című munkájában. A gyolcskendőt később Zichy Ferenc püspök ezüst keretbe foglalta melyet ma is láthatunk a kincstárban.  A győri székesegyház féltett kincseként őrzött Ír Madonna a két nép egymásra találásának igazi szimbólumává vált.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győri Egyházmegye |
likeold
a fb oldalunkat