Hirdetés
Összehangolt kommunikáció

Idősbarát régióért dolgoztak

Fotó: ollyy/Shutterstock.com
Szabó Csilla
2019.11.22. 21:46

Az INTERREG Age-friendly Region – Idősbarát Régió elnevezésű osztrák-magyar határon átnyúló projekt zárókonferenciáját tartották Zalaegerszegen, ahol a magyar és osztrák partnerek képviselői mellett a támogató cégek, intézmények képviselői is megjelentek.

Hirdetés

Az Age-friendly Region – Idősbarát Régió projekt kiemelt célja, hogy olyan intézkedéseket és módszertani ajánlásokat dolgozzanak ki a megvalósításban részt vevő szervezetek, amelynek segítségével a két ország szomszédos régióiban lakó idősek és hozzátartozóik magas színvonalú életkörülmények között, a lehető legtovább önállóan a megszokott környezetükben maradhassanak. Összehangolt kommunikációs stratégia alkalmazásával növelték az általános társadalmi tudatosságot az időskorra vonatkozóan.

A hároméves projektben magyar részről a a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény EESZI), a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Zalaegerszegi Gondozási Központ. Ausztriai oldalról a bécsi Europäisches Zentrum für Wohlfahrtspolitik und Sozialforschung, illetve a gleisdorfi Chance B – Sozialbetriebs-GmbH vett részt.

Hirdetés

Az idősödés egész Európát érintő probléma, a világban minden tizedik, Magyarországon minden ötödik ember időskorú. Az időskor és azzal összefüggésben a növekvő ápolási, gondozási szükségletek egyre nagyobb kihívást jelentenek mindkét társadalom számára.

Ez a határon átnyúló együttműködés lehetővé tette, hogy a két ország szakembereinek tudását és tapasztalatait felhasználva közös modellt dolgozzanak ki a megvalósításban részt vevő szervezetek és emellett kiemelten összpontosítottak arra, hogy helyi szinten adjanak válaszokat a szépkorúakat is érintő kihívásokra. A projektben részt vevők egyetértettek abban, hogy a két országon átnyúló összefogás tovább erősítheti az együttműködést az időseknek nyújtott minőségi szolgáltatás érdekében.

A győri EESZI igazgatója, Kányai Róbert a projektzáró konferencián összefoglalójában kiemelte, az Idősbarát Régió projekt célkitűzései megvalósultak, az eredményekhez elmondható, hogy hat esetmenedzser dolgozott a projektben, három a magyar, három az osztrák partnernél, és kidolgoztak egy-egy regionális modellt a győri, zalaegerszegi és szombathelyi és osztrák partnerintézmények is, amellyel a helyi sajátosságokra reagálva tudnak segíteni az időseknek abban, hogy a szolgáltatásokhoz minél gyorsabban és szélesebb körben hozzájussanak.

„Az esetmenedzserek tulajdonképpen generálni tudták azokat a folyamatokat, hogy az idősek életminősége javuljon” – foglalta össze a hároméves projektet Kányai Róbert, amelyben az idősbarát társadalom fontosságára hívták fel a figyelmet, ami csak széles társadalmi összefogással valósulhat meg.

Az Idősbarát Régió – Age-friendly Region projektben 415 millió forintot költhettek a szépkorúak életminőségének javítására, amelyből a magyar partnerekre jutó európai uniós és magyar állami támogatás 165 millió forint, az osztrák partnerekre jutó európai uniós támogatás pedig 210 millió forint volt.

Kapcsolódó témák: #EESZI |
likeold
a fb oldalunkat