Hirdetés
Néphagyomány

Idén sem hervadnak el a lányok

Fotó: O. Jakócs Péter
HAK
2021.04.05. 12:25

A 2021-es húsvéthétfőn az idő annak ellenére is hűvös, hogy a Nap szépen süt, s bizony a szél is kellemetlenül fúj. Na persze ez nem szegte kedvét a legényeknek, akik ráadásul a Covid-19 járvány miatt elrendelt szabályokat is betartották, csakúgy ahogy a lányok. Különös húsvéthétfő ez az idei, az egyszer biztos.

Hirdetés

A húsvéthétfő – vagy ahogy régen emlegették vízbevető hétfő – a locsolkodás napja, s ezt a népszokást már hosszú-hosszú ideje őrzik szerte Magyarországon.

A locsolkodás szokásának az alapja a víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit, amely aztán polgárosodott formában (kölnivízzel locsolás) megmaradt a városokban napjainkig.

Hirdetés
Maszk és vödör víz

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések, maszkviselési és távolságtartási szabályok egy kicsit átírták az idei húsvéthétfő forgatókönvét, de a győri Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület tagjani frappánsan oldották meg a távolságtartást.

Fontos volt a kreatívitás, hiszen nem lehet hagyni, hogy elhervadjanak a lányok, a legényeknek pedig dukál a hímestojás! Mindenkinek ami jár, ezen a furcsa, koronavírus-járványos húvéthétfőn.

Galéria: O. Jakócs Péter

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #húsvét | #Kultúra | #néphagyomány |
likeold
a fb oldalunkat