Idén is együtt verseltünk

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.03.21. 18:03

Hagyományosan a költészet napjához közeledve, szorgos kezek piros masnikkal átkötött verses üzenteket hagytak városszerte, hogy a győriek észrevegyék a hétköznapok apró csodáit, a költészetet.

Így volt ez március 21-én, kedden is: aki szemfüles volt ma reggel, piros masnival átkötött versre bukkanhatott. Idén immár hatodik alkalommal indult útjára a civil kezdeményezés, de ezúttal kicsit másképp „verseltünk”, mint eddig. Ez az év a nosztalgia jegyében zajlott, az előző években beküldött kedvenc versek voltak az ajándékok a megtalálóknak, amelyeket oszlopokra, fák ágaira, kerítésekre, kilincsekre, padokra aggattak az éjszaka leple alatt a szorgos kezek.

„Nagyon jól sikerült az akciónk, sok pozitív visszajelzést kaptunk e-mailben és a Facebookon. Többen azt írták, mostanában annyira rosszul indulnak a napjaik, meg, hogy annyira rossz a kedvük, és hogy ma milyen jó volt, hogy ezek a kis ajándékok feldobták a napjukat. Úgy érzem a megszokottnál idén jobban, vagy pozitívabban érintette meg az embereket az akciónk” – mesélte portálunknak Zink Adél, a projekt szervezője.

Adél és csapata idén mintegy 300 verset helyezett ki városszerte. Ezúttal azok közül szemezgettek, amelyeket az elmúlt években küldtek számukra a győriek, színes volt a paletta: voltak köztük hazai és külföldi költők versei és természetesen saját szerzemények is.

Főként a Belvárosban, a legforgalmasabb helyeken, a Bisinger sétánytól a Baross úton át egész az egyetemig „lógtak” versek, de jutott Marcalvárosba, Nádorvárosba is.

„Mivel ez egy civil kezdeményezés, mindent saját költségből, saját szabadidőnkből csinálunk, így korlátozottak a lehetőségeink. Hétfőn az éjszaka leple alatt heten, a szüleimet is beleértve, jártuk a város utcáit és akasztottuk ki a verseket” – árulta el Adél.

„Voltak, akik már nagyon várták a verseket, tegnap este, ahogy akasztottuk ki a masnit, arra jött egy hölgy és mondta, ő már talált előző években is, hogy nagyon várta idén is, de most még nem veszi le, megvárja a holnap reggelt…. Aztán vannak olyan helyek is, ahová rendszeresen akasztunk ki verseket. Az egyik ilyen kilincsen bennünket is várt egy meglepetés vers… Nagyon örültünk neki- sorolta az élményeket a szervező.

Ezek szerint jövő is lesz Verselj Győr? Mindenképpen azt tervezzük, hogy ennek kell, hogy legyen folytatása, mert nekünk is pozitív és jó érzés, hogy adhatunk, és aki megtalálja, annak pedig feldobja a napját” – zárta a beszélgetést Zink Adél.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #irodalom | #Kultúra | #vers |