Hirdetés
Radnóti Ákos: Amit megtehettünk, azt meg is tettük

Idén a szinten tartásra kell koncentrálni

Fotó: Győr+
Garamvölgyi Imre
2021.07.09. 08:28

A Covid-járvány az ország minden városát megviselte, nem kerülhette el a megszorításokat Győr sem, hisz egy kicsit mindenre kevesebb jutott idén a költségvetésből. A megyeszékhely vezetése a nehézségek ellenére sem adta fel az alapfeladatainak ellátását. Megoldották a zavartalan szemétszállítást, a közterületek folyamatos rendbetételét, valamint az úthálózat javítását is. A városüzemeltetés és a városi sport helyzetéről a területekért felelős alpolgármesterrel, Radnóti Ákossal beszélgettünk.

Hirdetés

Kezdjük talán az egyéni választókörzetével. Adyváros most már kimondva is a legélhetőbb lakótelepe Győrnek. Különleges figyelmet kap a városrész?
– Immár 11 éve vagyok adyvárosi képviselő, akkoriban valóban ez volt talán a legrosszabb környék a városban. Én is, amikor megismertem a választókörzetemet, nagyon sok hiányosságot és problémát tapasztaltam, hamar felmértem ezeket és szépen fokozatosan építkezve fejleszteni kezdtük a városrészt. A nagyobb dolgokkal kezdtem, és mostanra eljutottam odáig, hogy az apróbb dolgokra is sor tud kerülni. Azt, hogy mára a legélhetőbb lakótelep lett Adyváros, nem én mondom, a lakossági visszajelzések ezt egyértelműen mutatják. A közösségi médiában szinte azonnal megjelennek azok a vélemények s visszajelzések, amelyek egy-egy fejlesztés hasznosságát emelik ki. Szerintem jó az irány, hisz ha ez nem így lenne, nem választottak volna meg harmadszor is képviselőnek. Természetesen van még mit tenni a környéken és ezeket meg is fogjuk valósítani a jövőben.

A polgármesteri vizitek első állomása épp Adyváros volt. Számos apró hibát felfedeztek akkor, ezekben történt konkrét intézkedés?
– Az elhanyagolt Grabo-sátornál elkezdődik a fejlesztés, mellette egy környezetvédelmi mérőállomás is megszépült, hiszen botrányosan nézett ki, s szintén a közelben egy szelektív gyűjtősziget járdáját is megépítettük. Folyamatban van az adyvárosi tónál a csatorna- és zsiliphálózat rekonstrukciója is. Sok apró dolgot is kiszúrtunk, volt, ahol szemetet kellett összeszedni, volt, ahová több kukát kellett kitenni. Ezeket is megoldottuk már. A városrész legnagyobb gondja azonban a parkolás. Erre megoldást a Kuopio parkba tervezett parkolólemez megépítése jelentené, amihez állami forrásra van szükségünk. Ebben közösen dolgozunk Szálasi László képviselőtársammal, polgármester úrral, valamint a két országgyűlési képviselőnkkel.

Hirdetés

Alpolgármesterként talán a legfontosabb feladata a városüzemeltetés. Irgalmatlan feladat, embert próbáló kihívás…
– Hét éve feladatom a városüzemeltetés felügyelete, és gyakorlatilag minden ide tartozik, amit az utcákon látunk. Úgy gondolom, ebbe a területbe mindig bele lehet kötni, de önmérsékletet kell tartani, hisz Győrben rendben vannak a dolgok. Jobbító céllal próbálunk újításokat bevezetni, de nyilván az anyagiak itt is meghúzzák a keretet, azonban más magyar városokkal szemben nem kell szégyenkeznünk, sőt. Azért, hogy tiszták az utcáink, rengeteget teszünk. Cél, hogy Győr a legtisztább magyar város legyen, ehhez lakossági összefogásra is szükségünk van. Hatalmas virágosítást kezdtünk el a városban, százezer egynyári palántát osztottunk szét a lakosság körében, hogy még szebbé tudjuk tenni a környezetünket, fákat ültettünk, öntözőrendszereket telepítettünk. Nagyon komoly hangsúlyt helyeztünk a környezetvédelemre is. Évente több ezer új fát ültettünk el, és ezt még fokozni szeretnénk.

– Városüzemeltetési kérdés az utak állapota is…
– Ebben a tekintetben is sokszor kapunk kritikát. Úgy vélem azonban, az utak tekintetében amit lehetett, azt megtettük, számos helyen teljesen felújítottuk az úttesteket, a járdákat, modernizáltuk a közvilágítást, buszmegállókat csinosítottunk, kerékpárutakat jelöltünk ki. Azt kell mondanom, Győrben általánosságban nem rossz az utak minősége, persze mindenki tükörsima utat vár el tőlünk, ami irreális, hiszen akkor semmi másra nem jutna pénz, ám azt látni kell, hogy nekünk súlypontozni kell a beruházásainkat. Elsődleges feladatunk, hogy a komolyabb problémákat oldjuk meg elsőséggel. A városvezetés számára nem csak a belváros fontos, a külterületeink fejlesztése is a szemünk előtt van. Amikor például Adyvárosban járda- vagy kerékpárút-felújításokat reklamálnak, sokszor finoman jelzem, vannak olyan városrészek, ahol út sincs, vagy murvázott, nem hogy kerékpárút vagy járda, azaz sokszínűen kell nézni ezt. 

A városüzemeltetéssel kapcsolatos fejlesztéseket jelentősen befolyásolta idén a pandémiás veszélyhelyzet.
– Valóban. Vannak képviselői és városi elvárások ezzel kapcsolatban, személy szerint nekem is komoly elvárásaim szoktak lenni, ám úgy vélem, de tudomásul veszem, ha van egy nehéz év az önkormányzat számára. Azt gondolom, a világon mindenütt érvényes manapság, hogy nem ez az év lesz az, a koronavírus miatt, amelyben a legtöbb fejlesztés kerül tető alá. Ebben az évben nekünk a szinten tartásra kell fókuszálnunk, el kell látnunk az alapfeladatainkat, legyen megfelelő fűnyírás, próbáljuk a szúnyogokat kordában tartani, útjavítások esetében pedig az állagmegőrzésre, apróbb javításokra fordítjuk az erőnket. A hőség napjaiban igyekszünk komfortosabbá tenni a városlakók életét: munkába álltak a locsolóautóink, párakapukat, vízosztó helyeket létesítettünk több helyszínen. Vállaljuk a városi szolgáltatások fenntartását a szokott színvonalon, zavartalan a szemétszállítás és a közterületeink karbantartása is.

Nemrégiben újabb megbízással bővült Radnóti Ákos eddig sem szegényes feladatköre. Egy világverő női kézilabdacsapat és egy szebb napokat is látott, de vélhetően hatalmas fejlődés előtt álló futballcsapat, számtalan amatőr és utánpótlás sportoló hazájában a sportot is felügyeli…
– Nagyon örülök ennek a megbízatásnak, hogy polgármester úr ezzel is megbízott, hisz a sport mindig is közel állt hozzám. Igaz, hogy profi versenyző sohasem voltam, viszont amatőr szinten nagyon sok sportágat űzök gyerekkorom óta, és képben voltam a sportos történésekkel eddig is. Győrben valóban kimagasló a sportélet, országos viszonylatban is. Tény, hogy a versenysport nagyrészt rendben van, ám mi szeretnénk erősíteni a tömegsportot is. Nekem és a városvezetésnek is az a célja, hogy a városban egyre többen csatlakozzanak be a sportéletbe. Vannak megfelelő létesítményeink, megépült az Olimpiai Sportpark, az Aqua uszoda, van egy Barátság parkunk, számtalan helyen létesült rekortán futópálya, közösségi kosárlabda- és futballpálya. Ezek kihasználtsága van, ahol jó, van, ahol kevésbé jó, ezt mindenképpen erősíteni szeretnénk. Fontosak a profi sportegyesületeink is, nyilván a Covid-helyzet miatt nekik sem egyszerű a támogatásuk, ennek ellenére Győrben több mint 600 millió forintot költ az önkormányzat sporttámogatásokra. Most a kezdeti időszakban egyeztetni próbálok minden sportban érdekelt egyesülettel, szervezettel, felmérem azokat a lehetőségeket és igényeket, amivel az önkormányzat esetleg segíteni tudja a működésüket. A közelmúltban létrejött a Sporttanács is, ez a polgármester tanácsadó testületeként működik majd. Pont azért delegáltunk jelentős sportmúlttal, sportvezetői tapasztalattal rendelkező tagokat, hogy a tanácsaikat felhasználva átalakíthassuk a győri tömegsportéletet. Fontos a fogyatékkal élők sportjának aktiválása is, polgármester úr nem véletlenül nevezte ki nagykövetté Patkás Tamás paraúszót, de a Sporttanácsban is van képviseletük, dolgozunk, hogy jelentősebb legyen az ő sportéletük is.

Kapcsolódó témák: #Adyváros | #Győri önkormányzat |
likeold
a fb oldalunkat