Hirdetés
Zöld Győr

Hulladékégetés szigorú szabályokkal

Fotó: Győri Hulladékégető Kft.
J. Kovács Andrea
2022.09.18. 09:30

Szeptember 30-án megnyitja kapuit városunkban a II. Klíma Expo. A támogatók sorában találjuk a Győri Hulladékégető Kft.-t is, melynek ügyvezetőjével, Bálint-Marczali Dórával beszélgettünk.

Hirdetés

A hulladékégetőről az embernek elsősorban nem a környezetvédelem jut eszébe…

Jogos a felvetés, bár mindenkinek az otthonában és a munkahelyén is elég sok hulladék termelődik. Ha ez kijut a természetbe vagy valaki elégeti, akkor jóval nagyobb károkat okoz, mint amikor mi ezt szabályozott körülmények között kezeljük és égetjük el. A hulladékképződés bizony komoly problémája az emberiségnek. Lehet bennünket szidni, de a hulladékgazdálkodási létesítményünk éppen a súlyosabb környezetkárosítást hivatott megakadályozni.

Melyek azok a hulladékfajták, amiket csak elégetni lehet?

A telephelyünkre olyan lakossági vagy ipari termelés során keletkezett hulladékok kerülnek, amiket nem lehet újrahasznosítani. Ilyenek a veszélyes anyagokat tartalmazó göngyölegek, például a festékesflakonok, olajjal szennyeződött tárgyak. Ha egy egyébként anyagában újrahasznosítható műanyag palackba hígítót töltünk, az már veszélyes hulladék.

A lakosságtól is vesznek át hulladékot. Mit lehet beszállítani önökhöz?

Gyakran a tetőcserénél leszedett kátrányos zsindelyt hozzák be, mivel veszélyes anyagnak minősül és máshol nem veszik át. Ugyanígy a maradék palát, a festéket, hígítót, valamint ezek dobozait, de hoztak már sósavat és növényvédő szereket, lejárt szavatosságú permeteket is.

Mit tesznek a környezetvédelemért?

Automata rendszerekkel dolgozunk, szigorúan szabályozott égetést végzünk. Többlépcsős, komoly füstgáz tisztító berendezésünk és mérőműszereink vannak. Folyamatosan mérjük és jelentjük a károsanyag-kibocsátást a hatóságok felé. Az elmúlt időszakban sem hozzánk, sem a környezetvédelmi hatósághoz nem érkezett panasz.

Miért jelentkeztek a II. Győri Klíma Expo-ra?

Jelentős szerepet töltünk be a térség veszélyeshulladék-kezelési folyamatában, és a bemutatkozásunkkal szeretnénk megnyugtatni a lakosságot, hogy a tevékenységünk nem jelent semmilyen veszélyt.

Kapcsolódó témák: #hulladék | #hulladékégetés | #zöldgyőr |
Hirdetés