Hirdetés

Hőségben is szelektáljunk!

szelektív hulladékgyűjtő illusztráció mg_004
Győr+
2022.07.31. 09:37

A GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. idény nyáron is felhívta figyelmünket a szelektív hulladékgyűjtésre.

Hirdetés

A nyári melegben sok folyadékra van szükségünk, így nagyobb mennyiségben vásárolunk műanyag csomagolású hűsítő italokat is. Fontos odafigyelni, hogy ezeket a PET-palackokat szelektíven gyűjtsük, amivel nemcsak a környezetünket védjük, hanem új termékek is készülhetnek belőlük. A GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 158 szelektív szigetet üzemeltet Győrben, ahol összesen 372 darab műanyaggyűjtő edény van. Ezekből az edényekből háromfélével találkozhatunk.

Fotó: Marcali Gábor

A hagyományos kocka alakú, kerekes, 1100 literes gyűjtőkből már egyre kevesebb van, cseréjüket indokolja, hogy kicsi az űrtartalmuk. Növekszik az 1500 és 2500 literes, harang alakú gyűjtőedények száma, mert a használathoz alakított bedobónyílás és a nagyobb térfogat kedvezőbb a használóknak és az ürítést végzőknek egyaránt.

Hirdetés

A leghatékonyabbak és a leggazdaságosabbak a süllyesztett szelektív szigetek. Itt a tárolókapacitás a föld alá van rejtve, így a felszínen csak a bedobónyílás látszik. A talajban kiépített tárolókapacitás akár 5000 liter is lehet, ami elegendő lakótelepek kiszolgálására is. A szolgáltató javasolja, hogy a PET-palackokat „tapossuk laposra”, így otthon és a gyűjtőben is kevesebb helyet foglalnak. Érdemes tudni, hogy a szelektíven gyűjtött palackokból újra termék lesz, ezért fontos, hogy a hulladékfajták ne keveredjenek. A rendszert üzemeltető GYHG a műanyaggyűjtő edényeket naponta üríti, a szigeteket naponta takarítja. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek használatában segítséget nyújt a Hulladék112 mobiltelefonos applikáció.

Forrás: GYHG

Kapcsolódó témák: #GYHG | #hulladékkezelés | #szelektív gyűjtés |
likeold
a fb oldalunkat