Gondot okoz a szárazság

Horgászok a pácban: se eső, se víz, se hal

Zombai-Kovács Ákos
2022.07.28. 09:55

Nemcsak a gazdákat teszi próbára a hosszan tartó hőség és az aszály. A horgászok is ki vannak szolgáltatva a csapadékhiányos időszaknak, erről a megyei horgász szövetség ügyvezető elnöke beszélt a Győr+ Médiának. Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna szerint Győrben és környékén annyira nem érezteti hatását az aszály, csak a fogási számokban látszik meg, de a horgásztavak megszenvedik a csapadéktalanságot.

Nehéz időket élnek a megyebeli horgászok, akiket komoly próbára tesz a mostani időjárás. A megyei horgász szövetség első embere szerint se eső, se víz, se hal nincs annyi, amennyi kellene. „Természetesen minket is sújt az aszály, szerencsére a kezelésünkben lévő folyókon, főleg itt Győrben és környékén mindössze a fogási számokban mutatkozik meg a hőség és a szárazság, de tudunk róla, hogy a horgásztavak folyamatosan apadnak, bár kiszáradás még csak egy történt, Sopron mellett, de ott is menteni kellett a több mint 1000 kilogrammnyi halállományt– mondta Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna.

Csökkentek a fogási számok a megyei vizeken, hal utánpótlás pedig nincs. A haltelepítések teljesen leálltak az aszályos idő miatt, a horgásztavak vízszintje is folyamatosan apad. „A legnagyobb baj, hogy megfelelő halutánpótlás, a haltermelés elakadt, hiába vagyunk jó kapcsolatban a társaságokkal, ők sem tudnak most szállítani, így nem tudjuk pótolni a kifogott halállományt a vizeinkben” – tette hozzá a szakember.

Csak az eső segítene a horgászokon, abból is lehetőleg minél több. Az ügyvezető elnök abban bízik, a nyáron már nem kényszerülnek a halak kimentésére sehol sem. „Ha kiszárad egy horgásztó, akkor abból ki kell menteni a halakat a legközelebbi természetes vízbe, ez bonyolult és költséges dolog, nehezen kivitelezhető és ennek a szabályozása is nagyon bonyolult, szeretném, ha ilyenre nem kéne, hogy sor kerüljön itt a megyében” – emelte ki az ügyvezető elnök.

Győrben és környékén szinte alig látszik meg az aszály a vizeken, de jóval kevesebb uszonyos kerül a szákokba a nagy meleg és az elhúzódó csapadéktalan idő miatt. A gazdákhoz és a vízügyesekhez hasonlóan esőért fohászkodnak a pecások is, amiből legközelebb szombaton kapunk majd egy keveset.

Kapcsolódó témák: #aszály | #folyó | #hal | #horgász | #horgásztó | #szárazság |