Hontvári Gábor karmester Junior Prima díjas lett

Farkas Mónika Fotó: MekliZFotó/Komlósi Ádám
2022.11.23. 10:33

Másfél évtizede díjazzák a legkiemelkedőbb harminc év alatti fiatal tehetségeket a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájában. Idén a kitüntettetek közt szerepel városunk szülötte, Hontvári Gábor karmester is, aki átvehette a kétmillió forint támogatással járó Junior Prima Díjat tegnap a MOM Kulturális Központban Budapesten.

Hirdetés

A szakmai zsűri döntése nyomán az MVM Zrt. minden évben a tíz legjobbat részesíti támogatásban. A testület elnöke idén is dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora volt. 

Hontvári Gábor zenei tanulmányait a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban kezdte, diplomáját már a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte 2015-ben, Ligeti András, Medveczky Ádám, Párkai István, Jobbágy Valér tanítványaként. Ugyanebben az évben felvételt nyert a weimari Hochschule für Musik Franz Liszt karmester szakára. Városunk szülötte 2019 óta tölti be a helyettes zeneigazgató és karmesteri posztot a würzburgi Mainfranken Színházban, azonban a magyarországi, azon belül is a Győri Filharmonikus Zenekar felkérésnek mindig nagy örömmel tesz eleget. Ez most is így volt, múlt héten sikerre vitte a Francia történetek című programot Debussy, Ravel, Haydn műveivel, a tavalyi évadban dirigált Hontvári program, Prokofjev V. szimfóniájával, kirobbanó sikert hozott a közönség és társulat körében.


– Óriási öröm, gratulálunk az elismeréséhez.
– Nagyon köszönöm! Ez a legnagyobb szakmai elismerés, amit egy 30 év alatti művész ma Magyarországon megkaphat. Pár évvel ezelőtt ezt a díjat kapta meg a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, Rajna Martin is. Ez egy jelzésértékű dolog, annak ellenére, hogy hosszú évek óta külföldön élek és dolgozom, és ott értem el a legjelentősebb sikereimet. A hazai komolyzenei szakma figyelemmel kíséri a németországi működésemet, ez nagyon nagy megtiszteltetés, és egyben felelősség is, hogy folytassam azt az utat, amit a mestereim kijelöltek számomra. Magyarországon tudunk egymásról, hiszen ez egy viszonylag zárt közeg, kevés 30 év alatti kollégával. A karmesterek mind ismerik egymást, tudják ki mit csinál, merre tart a karrierjében, de ugyanez vonatkozik a hangszeres művészekre is. Az idei díjazottak közt többeket régi ismerősként üdvözölhettem tegnap este, a többi közt nagyon örültem Tabajdi Ádám orgonaművész díjazásának

– 2019 óta tölti be a helyettes zeneigazgató és karmesteri posztot a würzburgi Mainfranken Színházban, hogyan tudja tartani a kapcsolatot a hazai komolyzenei élettel, együttesekkel.
– Igen, ez nem egyszerű. De az elmúlt években nagyon figyeltem arra, hogy aktív maradjon ez a kapcsolat, óriási öröm mindig hazatérni. Győr különleges helyet foglal el a szívemben, hiszen itt, ezen a zenekari hangzáson nőttem fel, a győri művészektől mindig sokat tanultam, hatottak rám. A Győri Filharmonikus Zenekar mellett vezényeltem már a Nemzeti Filharmonikusokat, sőt idén még Pécsre, a Pannon Filharmonikusokhoz is eljutok. Kezd kialakulni egy itthoni, szorosabb együttműködési lehetőség.

– A Junior Prima díja mit jelenthet a németországi karrierjébe.
– Ezt egy még egyelőre nem látom, volt olyan, hogy külföldön értem el jelentősebb eredményeket, és annak ott helyben nem volt különösebb visszhangja, annál inkább itthon, de ez fordítva is igaz, ez egy kiszámíthatatlan folyamat.

A Junior Prima díjas Hontvári Gábor karmester sikerrel dolgozott ismét a Győri Filharmonikus Zenekarral, a Francia történetek című program nagy sikerrel csendült fel Győrött és Veszprémben, sőt vezényletével debütált a 17:18 hangversenybérlet is, a zenebarátok megtöltötték a Richter Termet vasárnap.

Galéria: MekliZ Fotó/Komlósi Ádám

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győri Filharmonikus Zenekar | #komolyzene |