A gyulai Kézműves Cukrászda DCJ Stílusgyakorlat nevű, csokoládés-karamellás-meggyes alkotása lett idén Magyarország tortája, míg Magyarország cukormentes tortáját a csokoládés-meggyes Álmodozót Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza alkotta meg - és most már azt is tudni, mely cukrászdák készítik el az idei év finomságait.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület ügyvezetője felidézte a néhány hete tartott bejelentésen, hogy 19. alkalommal írták ki a Magyarország tortája versenyt, ezúttal a Dobos-torta 140. évfordulójának jegyében.
Augusztus 19-től vásárolhatják meg Budapesten a Magyar Ízek Utcája rendezvény keretében a Várkert Bazár épületében (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.), valamint az alább letölthető listákban szereplő több mint 500 cukrászdában országszerte.
Győrben öt helyen kóstolhatjuk meg az eredeti recept alapján készült ország tortáját:
– Kuglóf Cukrászda (9022 Győr, Kazinczy utca 18-20.)
– Toscana Cukrászda (9028 Győr, Szent Imre út 99.)
– Bécsi Kávéház és Cukrászda (9021 Győr, Arany János u 18.)
– Mini Bécsi (9012, Győri úti pavilonsor)
– MONO Cake & Dessert (9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky 24.)
A cukormentes tortát a fentiek mellett az Update Győrben találhatjuk meg (9023 Győr, Árpád út 43.).
A nevezett tortákban a Dobos-torta jellegét adó alapanyagokat kellett felhasználni, szabadon választott mennyiségben és módon, kiegészítve egy megadott alapanyagkosárból választott hozzávalókkal – jelezte. Elmondása szerint a gyulai Kézműves Cukrászda által alkotott DCJ Stílusgyakorlat alapja a klasszikus Dobos-torta újraértelmezése.

Az alkotás a hagyomány és innováció egységét képviseli: a meggy, csokoládé és a karamell markáns jelenléte, a vertikális építkezés és a kontrasztokra épülő ízharmónia mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csupán egy desszertet kapjon, hanem emlékezetes élményt. A vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládés vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál. A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével különleges gasztronómiai élvezetet nyújtanak. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandulapraliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé. Az alsó piskótalap klasszikus Dobos-cukorral van áthúzva, amely roppanós réteget képez és tiszteleg a Dobos C. József előtt. A torta alsó részébe még mandulanugát és mandulagrillázs is kerül, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát – méltatta a nyertes alkotást Selmeczi László.

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke felidézte: a kírást 14. alkalommal tette közzé az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Elmondása szerint az idei nyertes torta, az Álmodozó felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi, hozzáadott cukor nélkül. Különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között csokoládés, ropogós elem is rejtőzik, melynek fő alkotórésze a kakaóbab töret. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a 14. alkalommal meghirdetett Szent István-napi kenyér versenyről szólva arról számolt be, hogy több tucat vállalkozás nevezett, három kategóriában összesen csaknem hetven termékkel. A Szent István-napi kenyér díját a balmazújvárosi Balmaz Sütöde nyerte el tönkölylisztes Alföldi Pajta kenyerével, az innovatív kenyér kategória győztese a mórahalmi Varga Pékség extra szűz olívaolajos mediterrán kenyere lett, míg a leveles sétáló sütemény kategóriájában a Három Tarka Macska Pékség szerzett első helyet az Augusztusi álom elnevezésű, brownietöltelékes, meggyszószos süteménnyel. A nyertes tortákat és kenyereket augusztus 20-án az Ízek Utcájában lehet először megkóstolni.