Hirdetés
Advent OLASZ módra

Hogy kerül Maradona az asztalra?

Fotó: Wikimedia Commons
Győr+
2019.12.03. 11:16

Ismerik azt, amikor a kis Jézus, Szűz Mária és Maradona utazik egy vonaton? De ez most nem vicc...! És valójában nem is a vonaton ülnek, hanem az ünnepi asztalon. Hogy hol? Hol máshol mint Olaszországban! Hol máshol, mint Nápolyban!

Hirdetés

Itáliában nem az első adventi hétvégén, hanem december 8-án kezdődik a karácsonyi visszaszámolás. Az olaszok ekkor ünneplik a szeplőtlen fogantatást, IX. Piusz ugyanis ezen a napon fogadta el a vonatkozó dogmát, cirka 150 évvel ezelőtt. A mostani pápa pedig úgy tiszteleg a jeles évforduló előtt, hogy megkoszorúzza a római Spanyol-lépcső tőszomszédságában álló, közel harmincméteres Mária-oszlopot.

Sok olasz családban december 8-án díszítik fel a karácsonyfát is, melynek Itáliában nincs igazán komoly hagyománya. Nem úgy a betlehemi életképnek – ennek a gyökerei egészen Assisi Szent Ferencig, Olaszország védőszentjéig nyúlnak vissza.

Hirdetés

Történt ugyanis (egész pontosan 1223 karácsonyán) hogy a szent egy kis hegyi faluban újrajátszotta az egykori betlehemi eseményeket. Ebben egy barlang, egy élő csecsemő, egy szamár és egy ökör voltak a segítségére. A helyiek pedig csodájára jártak a nem mindennapi látványosságnak.

A szokás idővel az egész félszigeten elterjedt: eleinte csak a templomokban, később azonban a polgárság is egyre gyakrabban állított fel az otthonában faragott figurákból összeállított születésjelenetet.

A via San Gregorio Armeno hatalmas élmény
Fotó: Wikimedia Commons

Az olasz betlehem jellemzően mozgalmas, gazdagon díszített, részletesen kidolgozott környezetben elhelyezett életkép. Azaz olyan, mint az olasz temperamentum maga: harsány, színes és kissé túlzó. És épp ezért nagyon szerethető!

Pizza, tarantella, betlehem

Bár a betlehem-állítás szokása Olaszország-szerte komoly népszerűségnek örvend, a nápolyiak szentül meg vannak győződve arról, hogy – a pizzához és a tarantellához hasonlóan – a „persepe” őshazája is csak a déli nagyváros lehet. Nápolyban a betlehem-készítőknek ma is külön utcája van: a via San Gregorio Armeno. És hogy konkrétan mi kapható itt? Az égvilágon minden. Vagy mai szójárással élve: az égvilágon minden is. Csak minden kicsiben. Barlangok, templomrészletek, paloták, de akár komplett városok, erdőségek, hegyvonulatok. Meg persze figurák: Jézus, Mária, József, a háromkirályok, a pásztorok, a nyáj. Tovább is van, mondjam még?

Külön polca van a politikusoknak és a közéleti személyiségeknek: Juncker, Merkel, Salvini, meg mindenki más, akivel történt az adott évben valami. Henrik hercegnek gyermeke született? Decemberben már kapható lesz a mini trónörökös. Berlusconinak újabb botránya volt? Akkor nem csak az ő figurája lesz beszerezhető, de a feltételezett szeretőjé is. Ráadásul minden méretben, az egycentistől egészen a félméteresig.

Külön polca van a focistáknak, és azon belül a nápolyi csapatnak is. A sok kékmezes figura között pedig mindig helyet kap az örök kedvenc, Diego Maradona. Karácsonyra tehát bárki hazaviheti a szeretett idolt. A december 8-án felállított betlehem ugyanis folyamatosan bővül, egészen szenteste napjáig, amikor is bekerül az üresen álló mini jászolba a kis Jézus szobrocskája is. A kész betlehem pedig legalább vízkeresztig, de sokszor még jóval azt követően is a nappali vagy az étkezőkonyha ünnepi dísze marad.

Szerző: Kisté

Kapcsolódó témák: #turizmus |
likeold
a fb oldalunkat